BLOKIRANI KOD ZARZISA

Migranti već 15 dana žive na remorkeru: Vlasti Tunisa odbijaju da ih prime

Brodovlasnik nastavlja da snabdijeva migrante vodom i hranom, saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM)
818 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Migranti spaseni u Sredozemlju, njih 75, i dalje su blokirani kod Zarzisa na jugu Tunisa i već 15 dana žive na remorkeru koji ih je spasao, pošto vlasti Tunisa odbijaju da ih prime, saopštila je danas agencija UN zadužena za migracije.

Egipatski remorker Maridiv 601, koji opslužuje naftne platforme između Tunisa i Italije, ukotvljen je od 31. maja kod Zarzisa poslije spasavanja migranata.

Brodovlasnik nastavlja da snabdijeva migrante vodom i hranom, saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Organizacija je navela da je deset migranata izrazilo spremnost da se dobrovoljno vrate u svoje zemlje, odnosno devet Egipćana i jedan Marokanac.

Agencija je navela da se na brodu nalaze 64 miganta iz Bangladeša, devet Egipćana, po jedan Marokanac i Sudanac, a da su među njima najmanje 32 maloljetnika bez pratnje i ponudila da pomogne Tunisu u prihvatu migranata koji su krenuli iz Libije ka Evropi.

Ambasador Bangladeša danas treba da dođe u Zarzis.

"Tražimo da se pokrenu mehanizmi preuzimanja migranata spasenih u moru da bi se izbjeglo ponavljanje ovog tipa blokade", rekla je za Frans pres Lorena Lando, zvaničnica IOM-a u Tunisu.

Zvaničnici Tunisa nisu željeli da odgovaraju na pitanja Frans presa.

Prema nevladinim organizacijama, vlasti ne žele da dozvole novim migrantima iskrcavanje prije nego što oni prihvate da budu vraćeni u svoje zemlje porijekla.

Od početka godine više stotina migranata stiglo je na jug Tunisa kopnenim ili morskim putem.

Od januara do kraja maja 2019. godine vlasti su spriječile oko 965 pokušaja ilegalne emigracije, i 428 migranata je presretnuto, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Išem Furati u parlamentu.

Tokom 2018. godine, 11.400 migranata spriječeno je da ilegalno pređe Sredozemlje i 2.732 pokušaja emigracije osujećena su kod obala Tunisa, rekao je Furati.

Prilikom operacija presretanja, vlasti su uhapsile 1.399 osoba umiješanih u organizaciju ovih opasnih putovanja, rekao je on.