U Pekingu otvorena do sada najveća izložba o Pikasu u Kini

Na izložbi je prikazano više od 100 djela umjetnika, među kojima slike, skulpture i crteži kao i ogromne fotografije samog Pikasa, izjavio je predstavnik pariskog Nacionalnog muzeja o Pikasu Loran Le Bon
968 pregleda 0 komentar(a)
Izložba Pabla Pikasa u Pekingu, Foto: Twitter
Izložba Pabla Pikasa u Pekingu, Foto: Twitter

U Pekingu je danas otvorena najveća izložba u Kini posvećena španskom umjetniku Pablu Pikasu pod nazivom "Pikaso, rođenje genija".

Na izložbi je prikazano više od 100 djela umjetnika, među kojima slike, skulpture i crteži kao i ogromne fotografije samog Pikasa, izjavio je predstavnik pariskog Nacionalnog muzeja o Pikasu Loran Le Bon, čije je kulturno zdanje pozajmilo Kini djela čuvenog umjetnika.

Uprava pariskog muzeja je prenijela Pikasova djela u Peking u sedam aviona. Ukupna vrijednost tih djela iznosi oko 800 miliona eura.

Prva izložba o Pikasu u Kini bila je 1983. godine za vrijeme posjete tadašnjeg francuskog predsjednika Fransoa Miterana. Tada su izložena 33 djela španskog umjetnika.

Izložba ovog puta nudi djela koje je umjetnik napravio tokom svojih posljednjih 30 godina u cilju prikazivanja razvoja genija.

Le Bon je rekao da je izložen "Plavi autoportret" koji praktično nikada nije pozajmljen i dodao da je dobar dio izložbe posvećen plavom periodu umjetnika (1901-1904).

"Umjetnost, to je kao kineski jezik, uči se", rekao je Pikaso jednom prilikom kada su mu rekli da je njegovo avangardno slikarstvo "kao kineski".

Izložba u pekinškom Muzeju savremene umjetnosti trajaće do 1. septembra.

Pablo Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umjetnik - slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, koji je proveo polovinu svog života u Francuskoj. On je uz Žorža Braka, jedan od osnivača kubizma.

Smatra se jednim od najvećih i najplodnijih slikara svih vremena.

Pikasove najpoznatije slike su pored monumentalne "Gernike" (1937) i djela "Djevojke iz Avinjona" (1907), platna koji se smatraju prvim kubističkim delom, kao i "Dijete sa golubicom u rukama" (1901), "Porodica akrobata" (1905), "Akt" (1910), "Žena sa gitarom (1911-1912), "Violina" (1914) i "Ogledalo" (1932).

Bonus video: