Trampova administracija: Rusija hakovala našu energetsku mrežu, najvažniju infrastrukturu, avijaciju

Neimenovani američki bezbjednosni zvaničnici rekli su danas novinarima da su FBI, Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti i obavještajne agencije utvrdili da je ruska obavještajna mreža odgovorna za niz sajber napada koji su počeli prije godinu dana, a čije su mete bile ključni sektori američke ekonomije - energetski, nuklearni, trgovinski, kao i sektori avio sabraćaja, vode i proizvodnje
6 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.03.2018. 22:02h

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa optužila je danas Rusiju za usaglašenu operaciju hakovanja američke energetske mreže i drugih najvažnijih infrastruktura, uključujući avijaciju, i uvela sankcije nizu ruskih zvaničnika zbog miješanja u predsjedničke izbore.

To su do sada najtvrđi potezi koje je protiv Rusije povukla Trampova administracija, kojoj kritičari zamjeraju da je previše blaga prema Moskvi.

Neimenovani američki bezbjednosni zvaničnici rekli su danas novinarima da su Federalni istražni biro (FBI), Ministarstvo unutrašnje bezbjednosti i obavještajne agencije utvrdili da je ruska obavještajna mreža odgovorna za niz sajber napada koji su počeli prije godinu dana, a čije su mete bile ključni sektori američke ekonomije - energetski, nuklearni, trgovinski, kao i sektori avio sabraćaja, vode i proizvodnje.

Zvaničnici su naveli da su ruski hakeri birali mete, ostvarili pristup kompjuterskim sistemima, vršili "izviđanje mreže" sistema koji kontrolišu ključne elemente američke ekonomije i potom pokušali da prikriju svoje tragove brisanjem dokaza o svom upadu.

Vlada SAD je pomogla industrijama da izbace Ruse iz svih sistema za koje se za sada zna da su napadnuti, navode zvaničnici i dodaju da takvi pokušaji i dalje postoje.

Oni su ostavili otvorenu mogućnost da bude otkriveno još upada u sisteme i dodali da je američka vlada upozorila energetsku industriju da bude na oprezu zbog mogće prijetnje.

Trampova administracija danas je uvela sankcije protiv 19 ruskih državljana zbog njihovog navodnog miješanja u predskedničke izbore u SAD, a među njima je i 13 osoba protiv kojih je optužnicu podigao specijalni savjetnik Robert Miler u okviru istrage o umiješanosti Rusije.