Princ Salman progovorio o napadu na tankere: Ne želimo rat, ali ćemo se pozabaviti prijetnjama

Ministar energetike Saudijske Arabije, Kalid al-Falih, pozvao je na brzu i odlučnu reakciju na prijetnje energentima nakon, kako ih on naziva, terorističkih akata
688 pregleda 2 komentar(a)
Bin Salman, Foto: Reuters
Bin Salman, Foto: Reuters

Saudijski princ Mohamed bin Salman prvi put je javno progovorio o drugom napadu na naftne tankere u Omanskom zalivu, okrivljujući za to Irance i obećavajući da ova kraljevina neće "oklijevati da se pozabavi s bilo kojom prijetnjom njihovim interesima".

"Ne želimo rat u regiji, ali nećemo oklijevati da se pozabavimo bilo kakvom prijetnjom našim stanovnicima, našem suverenitetu, našem teritorijalnom integritetu i našim vitalnim interesima. Iranski režim nije poštovao prisustvo japanskog premijera u svojstvu gosta u Teheranu i odgovorio je na njegove diplomatske napore napadima na dva tankera, od kojih je jedan upravo japanski", rekao je saudijski princ u intervjuu za panarapski list Asharq al-Awsat.

Ministar energetike Saudijske Arabije, Kalid al-Falih, pozvao je na brzu i odlučnu reakciju na prijetnje energentima nakon, kako ih on naziva, terorističkih akata u četvrtak.

Napadi koji su se desili u četvrtak bili su usmjereni na tanker Kokuka Courageous koji u japanskom vlasništvu i koji je prevozio visoko zapaljiv metanol kada je bio potresen eksplozijama, te na tanker Front Altair iz Norveške. Ovi incidenti desili su se u vrijeme kada se japanski premijer Šinzo Abe sastao s iranskim liderima u Teheranu.

Netrpeljivosti oko podjele odgovornosti u vezi s ovim napadima produbile su se uslijed upozorenja o opasnosti od velikog regionalnog sukoba oko strateškog brodskog kanala, uprkos naznakama Donalda Trampa o mogućim pregovorima s Iranom.

Tramp je rekao da ova dva napada gotovo sigurno imaju "pečat" Irana, a procjena Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije kaže da je gotovo sigurno da je jedan ogranak iranske vojske izvršio napade.

U nedjelju, Mohamed bin Salman se takođe pridružio SAD-u u optuživanju Irana i njegovih saveznika za ranije napade, 12. maja, na četiri tankera usidrena u Omanskom zalivu u blizini luke Fujairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iran je negirao izvršavanje sabotaže u četvrtak, osporavajući snimke koje je objavila američka vojska, a koje navodno pokazuju da iranski mornarički komandosi uklanjaju neeksplodirano sredstvo iz trupa jednog od oštećenih tankera, prenosi Guardian.

Bonus video: