Tramp večeras počinje trku za predsjedničke izbore 2020.

Aktuelni američki predsjednik zna da se mora nametnuti u "sunčanoj državi" ako želi osvojiti drugi mandat
459 pregleda 0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

"Biće ludo", poručio je Donald Tramp koji večeras u Orlandu na Floridi zvanično počinje trku za predsjedničke izbore 2020. godine.

Aktuelni američki predsjednik, koji u anketama ne stoji baš najbolje, zna da se mora nametnuti u "sunčanoj državi" ako želi osvojiti drugi mandat kao i trojica njegovih prethodnika - Barak Obama, Džordž V. Buš i Bil Klinton.

Očekuje se oko 20.000 ljudi

Oko 20.000 ljudi se očekuje u Emvej centru, gdje košarkaški klub Orlando Medžik igra domaće utakmice NBA lige, prenosi Hina.

"Lažne vijesti ne govore o tome, ali oduševljenje u republikanskoj stranci je na vrhuncu", napisao je u objavi na Tviteru nekoliko sati prije nego je ušao u predsjednički avion, ocijenivši da samo rok koncert može izazvati veće oduševljenje.

"Pogledajte šta se trenutno događa u Orlandu! Takvo nešto nije nikad viđeno (osim ako ne svirate gitaru)", dodao je 73-godišnji predsjednik koji je rijetko tako razdragan kao kad je pred mnoštvom svojih pristalica.

Nije tajna da će u govoru koji počinje u 20 sati (22 sata po srednjeevropskom vremenu) bivši biznismen iz Njurjorka, koji je neprestano u predizbornoj kampanji, objaviti svoju kandidaturu.

Čini se da je Tramp, koji se u trci 2016. predstavljao kao kandidat koji je protiv sistema i protiv elita, odlučan zadržati ton i držanje autsajdera, ali nakon nekoliko godina na vlasti stvari stoje drugačije.

"Drugi put ste ranjiviji", ocijenio je istoričar Džulijan Zelizer sa univerziteta u Prinstonu.

Tramp će u govoru sigurno istaći svoje uspjehe i pohvaliti se brojevima koje on obično naziva "Trampova ekonomija" i zaprijetiti apokaliptičnim scenarijom ako ga neki demokrata istjera iz Bijele kuće. "Ako 2020. bilo ko drugi dođe na vlast dogodiće se krah na berzama kakav još nije viđen!", objavio je u poruci na Tviteru tokom proteklog vikenda.

Stiže i Melanija

Na Floridu će doputovati i potpredsjednik Majk Pens i prva dama Melanija Tramp.

Čuće se i glas Trampovih protivnika koji najavljuju svoje skupove u centru grada. Na nebu Orlanda će lebdjeti bučna "beba Tramp", veliki balon koji prikazuje Trampa kao ljutito dijete s mobinim telefonom.

Osam dana nakon tog skupa, u Majamiju, tristotinjak kilometara južnije, sastaće se dvadeset demokratskih kandidata koji će se suočiti na stranačkim predizborima.

Nešto više od 500 dana prije izbora ankete na nacionalnom nivou pokazuju da će Tramp pretrpjeti težak poraz. Američki izbori na sredini mandata pokazali su da demokrate jačaju u tzv. Pojasu rđe (Rust belt).

Florida je sa svojih 29 elektora važna savezna država u američkim predsjedničkim izborima. Na Floridi se 2000. događala prava psihodrama kada je Vrhovni sud, nakon nevjerovatnog višenedjeljnog zapleta, proglasio pobjedu Džordža V. Busha nad Alom Gorom s 537 glasova prednosti.

Bonus video: