Iran poručuje da neće biti rata sa Amerikancima

Zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba između Irana i SAD porasla je nakon napada na dva naftna tankera prošle sedmice
1020 pregleda 0 komentar(a)
Iranski predsjednik Hasan Rohani, Foto: Reuters
Iranski predsjednik Hasan Rohani, Foto: Reuters

Između Irana i Sjedinjenih Američkih Država neće biti vojnog sukoba, rekao je sekretar iranskog Vrhovnog nacionalnog bezbjednosnog vijeća, a prenijela ga je državna novinska agencija IRNA.

Zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba između Irana i SAD porasla je nakon napada na dva naftna tankera prošle sedmice.

Vašington je okrivio dugogodišnjeg neprijatelja Iran za napade, no Teheran je negirao umiješanost.

"Između Irana i Amerike neće biti vojnog sukoba jer nema razloga za rat. Optuživanje drugih zemalja postalo je među američkim zvaničnicima uobičajena praksa dok nastoje izvršiti pritisak na druge zemlje", rekao je Ali Šamhani, prenosi Hina.

U međuvremenu je portparol iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi rekao da Teheran neće produžiti dvomjesečni rok za početak povlačenja iz obaveza dogovorenih u sklopu nuklearnog sporazuma.

Iran u maju prestao ispunjavati neke obaveze iz nuklearnog sporazuma

Iran je u maju prestao ispunjavati neke obaveze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog sa svjetskim silama, nakon što se SAD jednostrano povukao iz sporazuma 2018. i ponovo nametnuo sankcije Teheranu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da je povlačenje iz dijela obaveza prema tom sporazumu "minimalna" mjera koju je Teheran mogao usvojiti.

U svom govoru u srijedu, koji je prenosila državna televizija, Rohani je rekao da Iran neće pregovarati s SAD pod pritiskom.

Iran je u maju objavio da će početi obogaćivati uran na višemnivou ako svjetske sile ne zaštite svoje ekonomije od američkih sankcija unutar 60 dana.

"Iranski dvomjesečni rok preostalim potpisnicama JCPOA (nuklearnog sporazuma) ne može biti produžen, a druga faza biće sprovedena kao što je planirano", rekao je Kamalvandi, a prenosi ga novinska agencija Tasnim.

Bonus video: