UN: “Vjerodostojni dokazi" o umiješanosti saudijskog princa u ubistvo Kašogija

Ujedinjene nacije objavile su danas forenzički izvještaj koji predstavlja analizu događaja koji su prethodili ubistvu novinara
8089 pregleda 6 komentar(a)
Princ Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Princ Mohamed bin Salman, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2019. 13:03h

Ima dovoljno dokaza da bi se otvorila istraga o odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, u slučaju ubistva novinara Džamala Kašogija, rekla je danas stručnjak UN za ljudska prava Agnes kalamar.

Poslije šestomjesečne istrage o ubistvu saudijskog novinara Kašogija, specijalna izvjestiteljka UN za vansudska pogubljenja Kalamar je navela je u izvještaju da je ustanovila da postoje elementi "vjerodostojnih dokaza" koji opravdavaju otvaranje dodatne istrage o pojedinačnoj odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući prestolonasljednika.

Kalamar u izvještaju od 101 strane o ubistvu Kašogija u oktobru u saudijskom konzulatu u Istanbulu, iznosi desetine preporuka, prenio je AP.

U izvještaju se pozivaju tijela UN ili generalni sekretar svjetske organizacije Antonio Gutereš da "zahtijevaju" da se nastavi krivična istraga.

Ona je ukazala na "izuzetnu osjetljivost" razmatranja krivične odgovornosti prestolonasljednika, kao i Sauda Alkatanija, visokog savjetnika saudijskog dvora koji nije optužen u ovom slučaju.

Govoreći o njih dvoje ona je ukazala da nije donijet nikakav zaključak o krivici.

"Jedini zaključak koji je donijet je da postoje vjerodostojni dokazi koji zaslužuju dalju istragu", napisala je.

Kašogi, kritičar saudijskih vlasti i saradnik Vašington posta, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada.