JE LI SVIJET BIO NA IVICI NOVOG RATA?

Njujork tajms: Tramp naredio pa otkazao vojni napad na Iran

Nije, međutim, jasno da li su napadi trajno otkazani, a nije poznato da li do vojne akcije nije došlo zbog toga što se predsjednik Tramp predomislio ili zbog zabrinutosti u administraciji oko logistike ili strategije te akcije
3081 pregleda 9 komentar(a)
Tramp, Foto: CARLOS BARRIA, CARLOS BARRIA
Tramp, Foto: CARLOS BARRIA, CARLOS BARRIA

Američki predsjednik Donald Tramp odobrio je juče vojne udare na ciljeve u Iranu kao odgovor na obaranje američkog drona vrijednog 130 miliona dolara, ali se iznenada predomislio i otkazao akciju, piše Njujork tajms.

Trebalo je da budu gađane radarske baterije i iranski projektili i da se akcija sprovede rano jutros kako bi se izbjegao rizik da budu pogođeni civili ili vojnici.

Nije, međutim, jasno da li su napadi trajno otkazani, a nije poznato da li do vojne akcije nije došlo zbog toga što se predsjednik Tramp predomislio ili zbog zabrinutosti u administraciji oko logistike ili strategije te akcije, prenosi portal RTS.

Nešto ranije, rekao je da je obaranje američkog drona bila velika greška Irana, ali da je to možda rezultat ljudske greške i da mu je teško da povjeruje da je obaranje bilo namjerno.

Teheran tvrdi da je ta letjelica narušila iranski vazdušni prostor, što je Pentagon negirao.