Teheran tvrdi da ima dokaze da je oboreni dron ušao iranski vazdušni prostor

1870 pregleda 1 komentar(a)
Fotografija koju je objavila Centralna komanda SAD, Foto: Beta, Beta
Fotografija koju je objavila Centralna komanda SAD, Foto: Beta, Beta

Teheran ima "neoborive" dokaze da je oborena američka bespilotna letjelica ušla u iranski vazdušni prostor, suprotno tvrdnjama SAD, saopštilo je danas iransko Ministarstvo inostranih poslova.

Zamjenik šefa iranske diplomatije Abas Aragči energično je protestovao švajcarskom ambasadoru u Teheranu koji zastupa američke interese, rekavši da Iran posjeduje "neoborive" dokaze da je bespilotna letjelica povrijedila iranski vazdušni prostor.

"Ostaci letjelice pronađeni su u iranskim teritorijalnim vodama", rekao je Aragči ambasadoru Markusu Lajtneru tokom hitnog telefonskog razgovora, navodi se u saopštenju iranskog ministarstva i dodaje da su SAD pozvane da poštuju vadušnu i pomorsku granicu Irana.

Aragči je ponovio da Iran ne želi rat upozoravajući američke snage da će Teheran odgovoriti na sve "nepromišljene mjere" u regionu.

Vašington je u međuvremenu zabranio američkim aviokompanijama da do daljeg nadleću vazdušni prostor pod kontrolom Teherana iznad Omanskog zaliva posle obaranje bespilotne letjelice, koja je, prema američkim tvrdnjama, bila 34 kilometara od iranske teritorije.

To ograničenje se uvodi zbog "pojačanih vojnih aktivnosti i rastućih političkih tenzija u regionu" što može da bude opasno za američko civilno vazduhoplovstvo, navele su američke vlasti.

Bonus video: