RAZGOVARALI TELEFONOM

Tramp i Mun Džae-in: Sjeverna Koreja će imati bolju budućnost ako prati dobar put...

Predsjednik SAD je "ponovio da namjerava da se sastane sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom do kraja maja" i zajedno sa južnokorejskim predsjednikom izrazio "oprezan optimizam oko nedavnog razvoja događaja", navodi se u saopštenju
2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Sjeverna Koreja će imati "bolju budućnost" ako prati "dobar put" ka uklanjanju nuklearnog oružja, ocijenili su danas u telefonskom razgovoru američki predsjednik Donald Tramp i njegov južnokorejski kolega Mun Džae-in, saopštila je Bijela kuća.

Predsjednik SAD je "ponovio da namjerava da se sastane sa sjevernokorejskim vođom Kim Džong Unom do kraja maja" i zajedno sa južnokorejskim predsjednikom izrazio "oprezan optimizam oko nedavnog razvoja događaja", navodi se u saopštenju.

U razgovoru su dvojica predsjednika koji treba odvojeno da se sretnu sa Kim Džong Unom narednih mjeseci, razgovarali o tekućim naporima da se pripreme njihovi budući kontakti sa Sjevernom Korejom, navela je Bijela kuća.

Oni su istakli značaj da se izvuku lekcije iz grešaka iz prošlosti i obavezali su se da "u bliskoj koordinaciji održe maksimalni pritisak na sjevernokorejski režim", dodala je Bijela kuća.

"Samo konkretna djela, a ne riječi biće ključ za postizanje trajnog oslobađanja Korejskog poluostrva od nuklearnog oružja", smatraju dva predsjednika.

Kriza vezana za nuklearne ambicije Pjongjanga je imala spektakularan obrt prošle nedjelje. Poslije više mjeseci eskalacije sa SAD, Kim Džng Un je tokom sastanka sa južnokorejskim izaslanicima, rekao da je spreman da održi istorijski samit sa Donaldom Trampon, i da razgovara o denuklearizaciji sa Amerikancima.

Američki predsjednik je odmah prihvatio ponudu za razgovor, ali za sada Sjevernokorejci nisu ništa saopštili. Ponudu je Trampu prenio južnokorejski izaslanik koji je razgovarao sa Kim Džong Unom.

Preporučujemo za Vas