RAZGOVARAO SA MAKRONOM

Rohani: Iran ne želi rat ni sa kim

Iranski predsjednik je francuskom kolegi rekao da su Iranci "uvijek radili u korist mira i regionalne stabilnosti i da će i dalje to raditi"
585 pregleda 0 komentar(a)
Rohani, Foto: Reuters, Reuters
Rohani, Foto: Reuters, Reuters

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je svom francuskom kolegi Emanuelu Makronu da njegova zemlja "ne želi rat ni sa jednom zemljom", pa tako ni sa SAD, prenijela je danas iranska državna agencija IRNA.

"Iran nema nikakav interes da podiže tenzije u regionu i ne želi rat ni sa jednom zemljom, pa ni sa SAD", rekao je Rohani u telefonskom razgovoru s Makronom.

Rohani i Makron razgovarali su u vrijeme snažnih tenzija između Vašingtona i Teherana, manje od nedjelju dana pošto je Iran oborio američki dron, i u vrijeme zabrinutosti za budućnost nuklearnog sporazuma s Iranom koji su SAD unilateralno napustile 2018.

Makron je u ponedjeljak rekao da će s američkim predsjednikom Donaldom Trampom razgovarati o Iranu na marginama samita G20 koji se krajem nedjelje održava u Japanu.

Kako prenosi IRNA, Rohani je Makronu rekao da su Iranci "uvijek radili u korist mira i regionalne stabilnosti i da će i dalje to raditi".

"Ako Iran ne ostvaruje koristi od sporazuma, Iran će umanjiti svoje obaveze na koje je pristao", naveo je Rohani i dodao da Teheran "neće ponovo pregovarati" o sporazumu.

Iranski predsjednik je SAD označio krivcem za "svu napetost u regionu" a povodom oborenog drona je rekao da je letjelica dobila upozorenje kada je ušla u iranski vazdušni prostor.

"Ako SAD žele da ilegalno ulaze u iranske teritorijalne vode, oružane snage će odlučno odgovoriti", upozorio je Rohani.

Vašington tvrdi da je dron oboren u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Preporučujemo za Vas