Konferencija u Bahreinu: Mir ključan za uspjeh američkog plana za Bliski istok

Administracija predsjednika SAD odbija da podrži rješenje sukoba Izraela i Palestinaca po modelu dvije države
209 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Reuters
Sa konferencije, Foto: Reuters

Šefovi međunarodnih finansijskih organizacija i globalni investitori ocijenili su danas da su stabilnost i bezbjednost od ključnog značaja za ekonomski plan SAD koji se u potpunosti fokusira na infrastrukturu i privredni razvoj na palestinskim teritorijama i palestinskih izbjeglica, a ne bavi se političkim aspektima značajnim za rješavanje decenijskog sukoba Izraela i Palestinaca.

I mada su podržali američku inicijativu o ulaganju 50 milijardi dolara tokom jedne decenije u tu svrhu, panelisti na konferenciji u Bahreinu, organizavanoj u cilju da se podrži taj ambiciozni plan, upozorili su na prepreke bez dobrog upravljanja, vladavine prava i realnih izgleda za trajan mir.

Palestinci su već odbacili taj predlog jer ne uključuje njihove političke zahtjeve, okončanje izraelske okupacije i osnivanje nezavisne države.

Iako toga nema u dokumentu i administracija predsjednika SAD Donalda Trampa odbija da podrži rješenje sukoba po modelu dvije države, koje je dugo smatrano jednim održivim putem do mira, panelisti su aludirali na "Palestinu", "državu" i "nacionalnu državu".

Tih riječi nije bilo u izjavama američkih zvaničnika o rješenju sukoba otkako je Tramp postao predsjednik 2017. godine i počeo da uskraćuje pomoć i političku podršku Palestincima, držeći stranu Izraelu, kako su ocijenili kritičari.

Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard sugerisala je da mir nedostaje u predlogu.

Ona je ocijenila da Palestinci imaju veliki ekonomski potencijal koji se samo može ispuniti ozbiljnim reformama i zaštitom za investitore uz ozbiljne antikorupcijske napore.

Predlog visokog savjetnika predsjednika SAD Džareda Kušnera "Mir za prosperitet" uveliko se oslanja na investicije privatnog sektora u Zapadnu obalu, pojas Gaze, te Egipat, Jordan i Liban, gdje se predviđa stvaranje miliona novih poslova.

U planu se predviđa i smanjenje palestinske nezaposlenosti, udvostručavanje palestinskog bruto domaćeg proizvoda i smanjenje palestinske stope siromaštva za 50 procenata kroz projekte u zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, energiji, vodi, turizmu, transportu i poljoprivrednim oblastima, ali se navodi da uspjeh zavisi o sklapanja izraelsko-palestinskog mirovnog sporazuma.

"Stabilnost i bezbjednost su ključni za investicije u svakoj zemlji u koju idemo. Stvari ne moraju biti perfektne, ali moramo imati minimalni nivo", rekao je predsjednik turske investicione firme "Summa" Selim Bora.

Drugi učesnici su ocijenili da plan ne može uspjeti ako Palestinci nemaju prava i dostojanstvo u sopstvenoj državi.

Na dvodnevnom skupu na kome se predstavlja prvi, ekonomski dio dugo očekivanog Trampovog plana za izraelsko-palestinski mir nema zvaničnih predstavnika ni Izraela ni Palestinaca, i mnoge arapske zemlje su poslale zvaničnike nižeg ranga, što se smatra znakom da sumnjaju u plan.

Stotine Palestinaca je u utorak protestovalo protiv plana, iako je Kušner apelovao da ga razmotre.