Kina: Si Đinping ponovo izabran za predsjednika

Svekineski narodni kongres izabrao je i bliskog saradnika Si Đinpinga, Vang Ćišana, za potpedsjednika Kine
65 pregleda 1 komentar(a)
Si Đinping, Foto: Reuters
Si Đinping, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.03.2018. 08:42h

Svekineski narodni kongres ponovo je izabrao Si Đinpinga za predsjednika Kine, nekoliko dana nakon što je odobren ustavni amandman koji predsjedniku te zemlje omogućava neograničeni broj mandata.

Si Đinping (64) je najmoćniji kineski lider nakon osnivača Narodne Republike Kine Mao Cedunga, a ustavnim amandmanom koji je izglasan 11. marta izbrisna je stavka prema kojoj predsjednik može da ima samo dva uzastopna mandata od pet godina, što mu omogućava da doživotno bude na funkciji, piše agencija AP.

Svekineski narodni kongres izabrao je i bliskog saradnika Si Đinpinga, Vang Ćišana, za potpedsjednika Kine.

Si je dobio aplauz i ovacije nakon što je dobio 2.970 glasova za novi mandat, prenijela je agencija Frans pres, dodajući da je 2013. godine imao 2.952 glasa, odnosno 99,86 odsto.

Samo jedan delegat je glasao protiv izbora Vanga za potpredsjednika Kine, dodaje AFP.

Očekuje se da Si Đinping pojača mjere u borbi protiv korupcije unutar partije, da nastavi sa snažnom vanjskom politikom i naporima za unapređenje ekonomije, navodi agencija AP.

Ustavnim amandmanom koji je prije nekoliko dana odobren u Kini, ukinut je sistem koji je 1982. uveo nekadašnji kineski lider Deng Sjaoping kako bi spriječio da neko doživotno vlada, odnosno diktaturu, naveo je AP.

Kineska agencija Sinhua prenijela je da je u pitanju prvi ustavni amandman u posljednjih 14 godina.

Prethodno je Centralni komitet Komunističke partije Kine predložio da "misao Si Đinpinga" bude upisana u Ustav. Njegovo ime i misao upisani su u oktorbu u Program KPK, što je simboličan čin koji aktuelnog lidera stavlja u istu ravan s legendarnim liderom partije Mao Cedungom.

Bonus video: