FOTO Saudijski princ srdačno dočekan na samitu G20

Nije jasno da li je bilo koji lider u Osaki izrazio zabrinutost zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija
3257 pregleda 6 komentar(a)
Tramp i princ Mohamed, Foto: Reuters
Tramp i princ Mohamed, Foto: Reuters

Za mnoge on je međunarodni izopštenik, ali saudijski princ Mohamed bin Salman, javno osumnjičen da je naredio prošlogodišnje ubistvo saudijsko-američkog novinara, nije odavao takav utisak na raskošnom prijemu koji je imao na samitu G20 ove nedjelje.

Na ovakvim skupovima mnogo vizuelnih detalja odvlači pažnju od toga šta se dešava iza zatvorenih vrata, pa su novinari primorani da troše mnogo vremena na analizu govora tijela i odjevnih kombinacija. Što se tiče saudijskog princa, te ocjene, makar dok je bio ispred reflektora, pretežno su pozitivne.

Pored toga što je ponosno i uspravno stojao između predsjednika Donalda Trampa i domaćina G20, japanskog premijera Šinza Abea dok su se grupno fotografisali, zadovoljno se osmjehivao i dok je sjedio pored ruskog predsjednika Vladimira Putina. Fotografisao se i s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae Inom i grupom djece koja su mahala zastavama pred potpisivanje ugovora o poslovima od osam milijardi dolara.

Dok se sa jedne strane gomilaju prepreke i problemi između Saudijske Arabije i međunarodne zajednice, lideri na samitu nisu odavali utisak kao da ove prepreke postoje, već su dali sve od sebe da se princ osjeća ugodno.

Nije jasno da li je bilo koji lider u Osaki izrazio zabrinutost zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je nasljednika saudijskog trona kritikovao u kolumnama koje je pisao za Vašington post.

Posle šestomjesečne istrage o ubistvu saudijskog novinara Kašogija, specijalna izvjestiteljka UN za vansudska pogubljenja Agnes Kalamar navela je u izvještaju da je ustanovila da postoje elementi "verodostojnih dokaza" koji opravdavaju otvaranje dodatne istrage o pojedinačnoj odgovornosti visokih saudijskih zvaničnika, uključujući prestolonasljednika.

Kašogi, kritičar saudijskih vlasti i saradnik Vašington posta, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada.

Saudijska Arabija poriče da je 33-godišnji princ znao za ubistvo Kašogija. U kraljevstvu je za to ubistvo osumnjičeno 11 osoba, od kojih su neki direktno radili za princa. Međutim, njegov najbliži bivši savjetnik, Saud al Katani, kog su SAD optužile, nije među onima kojima se sudi.

Tramp je takođe ignorisao pitanja novinara o prinčevoj ulozi u ubistvu novinara. U saopštenju Bijele kuće navodi se da su razgovarali o ključnoj ulozi Saudijske Arabije u osiguravanju stabilnosti Bliskog istoka i tržištu nafte u svijetu, o rastućoj prijetnji Irana, povećanoj trgovini i ulaganjima između dvije zemalje, te važnosti pitanja ljudskih prava.

Tramp je u toku današnjeg doručka pohvalio tog svog saudijskog "prijatelja" za preuzimanje koraka koji vode ka širenju prava i sloboda žena u saudijskom kraljevstvu.

Američki predsjednik vidi bliske odnose sa Saudijskom Arabijom kao uporište za strategiju Vašingtona za Bliski istok u borbi protiv Irana. Tramp je rekao da mu je jako značajno to što je Saudijska Arabija obećala da će potrošiti milijarde dolara na američku vojnu opremu.

Saudijska Arabija će naredne godine biti domaćin samita G20.

Bonus video: