Rjabkov: Američke sankcije natjerale Iran da probije ograničenje zaliha uranijuma

Rjabkov je rekao da je Iran unaprijed upozorio da će učiniti takav korak i pozvao sve strane da "izbjegnu eskalaciju" jer je iranski potez "za žaljenje, ali ga ne treba previše dramatizovati"
1440 pregleda 0 komentar(a)
Rjabkov, Foto: Bai Xueqi/Xinhua
Rjabkov, Foto: Bai Xueqi/Xinhua

Američke sankcije su natjerale Iran da probije ograničenje svojih zaliha uranijuma, rekao je danas zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

Iran je danas saopštio da je probio ograničenje zaliha slabo obogaćenog uranijuma postavljeno nuklearnim sporazumom s velikim silama iz 2015, što je prvo značajno odstupanje Teherana od preuzetih obaveza godinu dana pošto su se SAD jednostrano povukle iz sporazuma.

Rjabkov je rekao da je Iran unaprijed upozorio da će učiniti takav korak i pozvao sve strane da "izbjegnu eskalaciju" jer je iranski potez "za žaljenje, ali ga ne treba previše dramatizovati".

Prema njegovim riječima, najnovije dešavanje je "prirodna posljedica" američke kampanje maksimalnog pritiska.

Ruski diplomata je dodao da je Iran suočen s "nezabilježenim i nezamislivim" američkim sankcijama, uključujući embargo na trgovinu naftom, što je pokušaj da se ta zemlja "zadavi".

Nešto ranije je i Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila da je Iran povećao svoje zalihe uranijuma preko dozvoljenog nivoa.

Bonus video: