"PALESTINSKI PREDSJEDNIK POSVETIO ŽIVOT SKLAPANJU MIRA"

Kušner: Trampu se Abas sviđa, histerična reakcija palestinskog rukovodstva

"Palestinci počinju da shvataju da nije Izrael odgovoran za njihove probleme, već njihovo rukovodstvo", rekao je Kušner, ocijenivši da će u određeno vrijeme palestinsko rukovodstvo "morati da istupi i pokaže da želi da narod živi bolje"
1226 pregleda 1 komentar(a)
Kušner, Foto: Reuters
Kušner, Foto: Reuters

Visoki savjetnik predsjednika SAD Donalda Trampa Džared Kušner ocijenio je danas da je reakcija palestinskog rukovodstva na konferenciju u Bahreinu, na kojoj je predstavljen ekonomski dio američkog plana za bliskoistočni mir, bila "histerična i ne naročito konstruktivna".

On je u telefonskom razgovoru sa novinarima najavio da će iduće sedmice SAD objaviti sljedeće korake u svom mirovnom planu kao nastavak skupa nazvanog "Mir za prosperitet" koji je 25. i 26. juna održan u Manami, glavnom gradu Bahreina.

Kušner je ocijenio da je palestinsko rukovodstvo napravilo "stratešku grešku" što je bojkotovalo taj skup.

"Palestinci počinju da shvataju da nije Izrael odgovoran za njihove probleme, već njihovo rukovodstvo", rekao je on, ocijenivši da će u određeno vrijeme palestinsko rukovodstvo "morati da istupi i pokaže da želi da narod živi bolje".

Trampov savjetnik koji je i njegov zet, rekao je takođe da "veoma poštuje (Mahmuda) Abasa" i da je palestinski predsjednik "posvetio svoj život sklopanju mira" ali se suočio sa "nekim preprekama na tom putu".

"Vjerujem da u svom srcu on želi da sklopi mir i da mi možemo da mu pružimo mogućnost da to postigne", rekao je Kušner, kako prenose izraelski mediji.

On je takođe rekao da se Trampu lično sviđa Abas i da su "vrata uvijek otvorena" za palestinsko rukovodstvo.

Uz to je objasnio da ekonomski plan kojim se predviđa ulaganje 50 milijardi dolara u palestinsku ekonomiju i susjedne zemlje gdje žive palestinske izbjeglice, koji je predstavljen u Bahreinu, neće biti primijenjen dok se ne postigne razumijevanje o političkom dijelu plana.

"Mi razgovaramo sa nekim od naših zemalja partnera da se stvori odgovarajući mehanizam za potencijalnu primjenu u slučaju da ima napretka na političkom frontu", rekao je Kušner.

On je najavio da će u jednom trenutku biti pregovora o poltičkim pitanjima, nagovijestivši da će se planom predvidjeti naseljavanje palestinskih izbjeglica u zemljama u kojima sada žive.

Kušner je to objasnio činjenicom da su "jevrejske izbjeglice bile u stanju da se integrišu u druga društva širom svijeta".

Preporučujemo za Vas