"MALA VJEROVATNOĆA DA ĆE SE SITUACIJA POBOLJŠATI"

Objavljena depeša ambasadora Velike Britanije u SAD: Trampova administacija nesposobna i disfunkcionalna

Britanski Forin ofis nije osporio autentičnost ovih dokumenata ali je naveo da njihovo objavljivanje predstavlja "štetno ponašanje" i da javnost očekuje do diplomata pruži iskrene procjene politike u zemlji gde službuje
2845 pregleda 1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters

Britanski ambasador u SAD Kim Derok ocjenio je da je administracija predsjednika Donalda Trampa nesposobna i disfunkcionalna, otkrivaju diplomatske depeše, prenosi Tanjug.

Derok je ocijenio da je mala verovatnoća da će se poboljšati, otkrivaju diplomatske depeše koje su u nedjelju procurile u javnost.

Dokumenta koja je objavio "Mejl on Sandej" sadrže veoma kritične komentare ambasadora Deroka o trenutnom stanju Trampove administracije i pružaju rijedak uvid u to kako neki visoki britanski diplomata gleda na vladu najbližeg saveznika svoje zemlje.

"Ne verujemo baš da će ova administracija postati suštinski normalnija, manje disfunkcionalna, manje nepredvidiva, manje podijeljena, manje diplomatski nespretna i nesposobna", napisao je Derok u jednom od nizu procurjelih dokumenata koji se odnose na period od 2017. do danas.

Britanski Forin ofis nije osporio autentičnost ovih dokumenata ali je naveo da njihovo objavljivanje predstavlja "štetno ponašanje" i da javnost očekuje do diplomata pruži iskrene procjene politike u zemlji gde službuje.

U dokumentima se takođe Trampova politika o Iranu ocjenjuje kao "nekoherentna i haotična". Derok navodi i da sumnja u to da će Bijela kuća "ikad izgledati kompetentno".

Kaže i da iako je Tramp bio oduševljen britanskom raskoši tokom državne posjete kraljici Elizabeti II u junu, ta uspješna posjeta neće dovesti do suštinskog zaokreta u Trampovim prioritetima.

Njemu je Amerika na prvom mestu, napisao je britanski ambasador.

Preporučujemo za Vas