Umro bivši predsjednik Argentine Fernando De la Rua

De la Rua je bio predsjednik od decembra 1999. do decembra 2001. godine, kada je pobjegao helikopterom s krova predsjedničke palate, posle višenevnih nasilnih protesta zbog njegovog upravljanja krizom u vrijeme nemira u kojima su poginule desetine Argentinaca
1277 pregleda 0 komentar(a)
Fernando De la Rua, Foto: BETA/AP
Fernando De la Rua, Foto: BETA/AP
Ažurirano: 09.07.2019. 20:54h

Bivši argentinski predsjednik Fernando De la Rua, koji je povjerenje birača zadobio imidžom poštenog državnika, a potom pobjegao pošto je Argentina zapala u najtežu ekonomsku krizu u svojoj istoriji, umro je danas u 82. godini.

De la Rua je bio predsjednik od decembra 1999. do decembra 2001. godine, kada je pobjegao helikopterom s krova predsjedničke palate, posle višenevnih nasilnih protesta zbog njegovog upravljanja krizom u vrijeme nemira u kojima su poginule desetine Argentinaca.

Predsjednik Argentine Maurisio Makri izrazio je na Tviteru žaljenje zbg smrti De la Rue, napisavši da "njegov demokratski put zaslužuje priznanje svih Argentinaca".

Državna novinska agencija Telam javila je da je De la Rua umro od srčanih problema i drugih komplikacija.

Završio je prava i kao mladić je bio politički aktivan, sa 36 godina bio je kandidat za potpredsjednika Argentine, a predsjednički kandidat bio je na prvim izborima poslije pada vojne diktature od 1976. do 1983. godine.

Bio je član oba doma Kongresa, a 1996. izabran je za gradonačelnika Buenos Ajresa.

Uspješnu predsjedničku kampanju započeo je u vrijeme ekonomske krize tokom mandata predsjednika Karlosa Menema i frustracije Argentinaca zbog raširene korupcije.

Kada je u decembru 1999. stupio na dužnost predsjednika, rejting mu je bio iznad 70 odsto, ali ga je krajem mandata podržavalo manje od 10 odsto građana, pošto je bio primoran da poveća poreze, smanji plate u javnom sektoru i primijeni druge nepopularne mjere.

Bonus video: