ZBOG NAVODNOG MIJEŠANJA U IZBORE

Trampova administracija uvela sankcije protiv 19 državljana Rusije: Među njima i Putinov "kuvar"

Sankcijama je obuhvaćeno i pet ruskih kompanija, uključujući Agenciju za istraživanje interneta (IRA), optuženu da stoji iza obimne kampanje širenja dezinformacija na internetu, u cilju uticanja na ishod izbora 2016. godine na kojima je Tramp pobijedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton
53 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 16:59h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa uvela je danas sankcije protiv 19 ruskih državljana zbog njihovog navodnog mešanja u predsedničke izbore u SAD, a medju njima je i 13 osoba protiv kojih je optužnicu podigao specijalni savjetnik Robert Miler u okviru istrage o umešanosti Rusije.

Sankcijama je obuhvaćeno i pet ruskih kompanija, uključujući Agenciju za istraživanje interneta (IRA), optuženu da stoji iza obimne kampanje širenja dezinformacija na internetu, u cilju uticanja na ishod izbora 2016. godine na kojima je Tramp pobijedio kandidatkinju demokrata Hilari Klinton.

Ministarstvo finansija SAD objavilo je danas odluku o uvođenju sankcija, u vrijeme oštrih kritika na račun Trampa i njegove administracije što nisu iskoristili ovlašćenja koja je odobrio Kongres SAD, da kazne Rusiju zbog miješanja u izborni proces.

Nove sankcije će značiti i prvu upotrebu ovlašćenja koje je Kongres SAD usvojio prošle godine kao reakciju na navodno miješanje Moskve. Njima je zamrznuta sva imovina koju sankcijama pogođeni pojedinci i kompanije eventualno imaju u SAD, a američkim državljanima je zabranjeno poslovanje s njima.

Među 19 ruskih državljana su i zvaničnici koji rade za vojnu obavještajnu službu GRU. Ministarstvo finansija SAD je saopštilo da su se u američke izbore miješali i GRU i ruska vojska i da su "direktno odgovorni" za sajber napad na brojne kompanije širom Evrope u junu 2017. godine.

Sankcije su uvedene Jevgeniju Prigožinu, koji je poznat kao "kuvar" ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je bio na čelu Agencije za istraživanje interneta iz Sankt Peterburga, čijih 12 radnika je takođe pogođeno danas uvedenim sankcijama. Upravo je njih 13 obuhvaćeno Milerovom optužnicom prošlog mjeseca.

Ministarstvo finansija SAD navelo je da je ta firma "stvorila i upravljala ogromnim brojem naloga nepostojećih ličnosti koje su se predstavljale kao američki građani" i da je "tom aktivnošću plasirala hiljade objava koje su na internetu vidjeli milioni ljudi".

Sankcijama je obuhvaćeno i šest radnika ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), zbog sajber napada čija su meta bili ruski novinari, opozicione ličnosti, strani političari i američki zvaničnici.