Pogledajte kako su pripadnici Obalske straže SAD zaustavili plovilo sa preko sedam tona kokaina

"Zabilježen je dramatičan porast takozvanih polu-podmornica (koje nisu potpuno uronjene u more) kojima narko karteli krijumčare velike količine droge iz Srednje i Južne Amerike"
9164 pregleda 2 komentar(a)
U akciji zaplijenjeno 7.250 kilograma kokaina, Foto: Screenshot
U akciji zaplijenjeno 7.250 kilograma kokaina, Foto: Screenshot

Američka obalska objavila je snimak na kojem se vidi kako patrolni brod presreće narko polu-podmornicu koja plovi površinom Istočnog Pacifika, a zatim na nju usred plovidbe uskaču pripadnici Obalske straže u punoj opremi, otvaraju poklopac i izvlače jednu osobu iz podmornice.

U toj podmornici koja je, kako prenosi CNN, kućne izrade prevozilo se više od 7.250 kilograma kokaina, čija se vrijednost na ulici procjenuje na oko 500 miliona dolara.

Akcija je sprovedena 18. juna.

"Zabilježen je dramatičan porast takozvanih polu-podmornica (koje nisu potpuno uronjene u more) kojima narko karteli krijumčare velike količine droge iz Srednje i Južne Amerike", rekao je poručnik Stiven Brik za CNN.

Plovila nakon što se napune drogom i otisnu na pučinu praktično je nemoguće naći bez prethodne dojave ili pomoći iz vazduha.

"Veći dio plovila je pod vodom, a još su i obojene u plavo pa ih je teško primijetiti u vodi", rekao je Brik.

Polu-podmornice mogu da se potope za nekoliko minuta i tako unište dokaze, i upravo toliko vremena imaju pripadnici Obalske straže da uhvate krijumčare.

CNN navodi da krijumčari ne strahuju za živote jer znaju da će ih utapanja spasiti pripadnici Obalske straže.

Brik je za CNN kazao da se presretne i zaustavi oko 10 odsto ovih plovila i da veliki problem predstavlja što Obalska straža nije opremljena dovoljnim brojem brzih glisera i brodova kojima bi mogli efikasno da patroliraju Pacifikom.

Navodi i da je potreban veći broj letjelica koje bi detektiovale polu-podmornice.

Plovilo kojim je prevoženo preko sedam tona kokaina uočio je avio koji je informaciju proslijedio patrolnom brodu.

"Ovakve mogućnosti garantuju uspjeh u budućim operacijama", rekao je Brik.

Bonus video: