U jeku trgovinskih tenzija sa SAD: Privredni rast Kine najslabiji za 27 godina

Kineski Nacionalni statistički biro saopštio je danas da je privredni rast u kvartalu od aprila do juna bio 6,2 odsto što je pad u odnosu na prethodni kvartal kada je bio 6,4 odsto
1049 pregleda 2 komentar(a)
detalj iz prodavnice u gradu Handanu, provincija Habei, Foto: Reuters
detalj iz prodavnice u gradu Handanu, provincija Habei, Foto: Reuters

Kineski privredni rast usporio je na 6,2 odsto u drugom kvartalu u odnosu na isti period prethodne godine, što je najslabiji rast u prethodih 27 godina a dešava se u jeku trgovinskih tenzija sa SAD.

Kineski Nacionalni statistički biro saopštio je danas da je privredni rast u kvartalu od aprila do juna bio 6,2 odsto što je pad u odnosu na prethodni kvartal kada je bio 6,4 odsto.

To je najslabiji rast BDP od početka objavljivanja tromjesečnih podataka 1992. godine, prenosi agencija Blumberg.

Rast je, ipak, u rasponu koji je prognozirao Peking za ovu godinu - između šest i 6,5 odsto, u odnosu na 6,6 odsto 2018. godine.

Privreda je suočena sa "kompleksnim okruženjem u zemlji i inostranstvu", saopštio je biro dodajući da se svjetski ekonomski rast usporava i da rastu spoljne nestabilnosti i neizvjesnosti.

Predsjednik SAD Donald Tramp ne prestaje da osuđuje kineski trgovinski suficit u odnosu na SAD, a prošle godine je uveo kaznene carine na brojne kineske proizvode.

U maju je Vašington povećao carine sa 10 na 25 odsto, odnosno za 200 milijardi dolara vrijednosti kineske robe godišnje, poslije neuspjelih pregovora sa Pekingom.

Međutim, Tramp i njegov kineski kolega Si Đinping proglasili su "primirje" u svom trgovinskom ratu krajem juna poslije sastanka na samitu G20 u japanskom gradu Osaki.

Bonus video: