Tramp: Oborili smo iranski dron; Teheran: Nemamo informacije o obaranju...

Iranski dron se, kako je Tramp naveo, nalazio na manje od 1.000 jardi od američkog razarača u Ormuskom moreuzu
1561 pregleda 3 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp je saopštio da je sa američkog razarača "Bokser" uništen iranski dron u Ormuskom moreuzu dokTeheran tvrdi da nema informaciju o obaranju.

Iranski dron se, kako je Tramp naveo, nalazio na manje od 1.000 jardi od američkog razarača u Ormuskom moreuzu.

"'Bokser' je bio u odbrambenoj akciji zbog drona koji je došao veoma blizu, približno na 1.000 jardi, ignorišući više poziva da odstupi. Bio je prijetnja za bezbjednost broda i njegovo osoblje", rekao je Tramp dodajući da je bespilotna letjelica momentalno uništena.

Ocijenio je da je to poslednji u nizu provokativnih poteza Teherana protiv brodova koji se kreću u međunarodnim vodama.

"SAD zadržavaju pravo da brane svoju posadu, objekte i interese, i pozivaju sve nacije da osude pokušaj Irana da naruši slobodu plovidbe i globalne trgovine. Takođe, pozivam druge nacije da zaštite svoje brodove koji prolaze kroz Ormuz i da sarađuju s nama u budućnosti", istakao je Tramp.

Teheran: Nemamo inforamacije o obaranju

Iranski šef diplomatije, koji je u to vrijeme bio u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, nema informacije o obaranju bespilotne letjelice.

"Pitanje obaranja našeg drona je i dalje pod istragom. Na osnovu posljednjih informacija koje sam dobio iz Teherana, apsolutno nemamo informacija o tome da smo izgubili dron", rekao je šef diplomatije Muhmamad Džavad Zarif.

Incident, koji iranske vlasti nisu potvrdile, dogodio se u danu kada su iranski državni mediji objavili da je Iran zaplijenio tanker u Ormuzu za koji se vjeruje da pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Iranska državna televizija nije objavila više detalja o zaplijenjenom tankeru - osim da je brod imao 12 članova posade i da je zaplijenjen zbog navodnog krijumčarenja oko milion litara goriva.

Bonus video: