IZBORI ZA GORNJI DOM PARLAMENTA

Japan: Abeova koalicija bez dvotrećinske većine potrebne za promjenu ustava

"Vjerujem da je narod izabrao političku stabilnost, pozivajući nas da nastavimo naše politike i diplomatiju kako bismo zaštitili nacionalne interese Japana", kazao je Abe za televiziju NHK
357 pregleda 0 komentar(a)
Abe, Foto: Reuters
Abe, Foto: Reuters

Vladajuća japanska koalicija premijera Šinza Abea obezbijedila je većinu mandata na današnjim izborima za gornji dom parlamenta, ali ne i dvotrećinsku potrebnu za promjenu ustava, pokazuju rezultati koje su objavili javna televizija i drugi mediji.

Javna televizija En-Ha-Ka (NHK) saopštila je da je koalicija Abeove Liberalno demokratske partije i stranke Komeito osvojila 69 mjesta i da devet mandata tek treba da bude raspodijeljeno. 

Ako bi Abe dobio podršku još jedne konzervativne stranke i nezavisnih poslanika, imao bi 76 mandata, dok mu je za dvotrećinsku većinu potrebno 85 danas biranih poslanika.

Japanci su danas birali 124 poslanika gornjeg doma koji ima 245 mjesta.

Taj dom ne bira premijera, a svake tri godine bira se blizu polovine njegovih članova.

Abeova koalicija ima dvotrećinsku većinu u donjem domu parlamenta, ali bez iste takve kontrole u gornjem domu, ona ima slabe šanse da sprovede dugo željenu ustavnu reformu.

Uprkos tome, Abe je pozdravio rezultate današnjih izbora.

"Vjerujem da je narod izabrao političku stabilnost, pozivajući nas da nastavimo naše politike i diplomatiju kako bismo zaštitili nacionalne interese Japana", kazao je Abe za televiziju NHK.