DEMOSTRACIJE TRAJU VEĆ MJESEC DANA

Opet neredi na protestima u Hongkongu: Policija bacala suzavac na građane

Glavni zahtjev današnjeg protesta bila je nezavisna istraga policijske oštre taktike na prethodnim protestima
2198 pregleda 0 komentar(a)
Suzavac na protestu, Foto: Reuters
Suzavac na protestu, Foto: Reuters

Demonstracije u Hongkongu postale su nasilne danas pošto je policija bacala suzavac na građane koji su nastavili s protestom do kasno u noć, dok su putnike u metrou napale maskirane osobe na čijoj su meti očigledno bili prodemokratski demonstranti.

Bacanje suzavca na demonstrante najnoviji je sukob policije i građana koji više od mjesec dana izlaze na ulice protiveći se predlogu zakona o izručenju i tražeći reformu izbornog sistema u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Glavni zahtjev današnjeg protesta bila je nezavisna istraga policijske oštre taktike na prethodnim protestima.

Protestna šetnja je bila mirna kada su demonstranti stigli do tačke do koje je policija odobrila protest, ali su hiljade okupljenih nastavile dalje, ka distriktima u kojima su najvažnije vladine zgrade i kompanije.

Stigli su i do takozvane Kancelarije za vezu koja u Hongkongu predstavlja kinesku komunističku vladu. Tu zgradu su gadjali jajima, a sigurnosne kamere na njoj isprskali su sprejom. Nacionalni grb Kine, koji se nalazi na prednjem dijelu te zgrade, ofarbali su crnom bojom.

Kineska državna televizija objavila je saopštenje Kancelarije za vezu koja ja navela da su demonstranti "otvoreno doveli u pitanje autoritet centralne (kineske) vlade i dotakli krajnju tačku principa jedna zemlja, dva sistema".

Policija je kasnije bacala suzavac na demonstrante kako bi ih rastjerala. Demonstranti su se raspršili, a neki su se ponovo uputili ka poslovnom distriktu. Policija koja je ostala na ulicama, sa štitovima, navela je da su demonstranti bacali kamenice i molotovljeve koktele na njene pripadnike i napali centralnu policijsku stanicu.

Hongkonški mediji objavili su video snimak na kojem se vidi kako maskirane osobe napadaju putnike u metrou. Među putnicima su bili demonstranti u prepoznatljivoj crnoj odjeći i žutim šlemovima. Napadači su bili obučeni u bijelo i imali su fantomke na glavi. Učesnici jučerašnjeg kontra-protesta, održanog u znak podrške policiji, nosili su bijelu odijeću.

Organizatori protesta saopštili su da je danas na ulice izašlo 430.000 ljudi, dok je policija navela da ih je u udarnom periodu bilo 138.000.

Masovni protesti počeli su u prvoj polovini juna zbog predloga zakona o ekstradiciji kojim je predvidjao izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da prava osumnjičenih u kineskom sistemu ne bi bila poštovana.

Galerija

Preporučujemo za Vas