VIDEO Iranska zastava se vijori na zaplijenjenom britanskom tankeru

2884 pregleda 5 komentar(a)

Iranska državna televizija objavila snimak na kojem se vidi zastava Irana kako se vijori na zaplijenjenom tankeru koji je plovio pod britanskom zastavom.

Iranska Revolucionarna garda je 19. jula saopštila da je "konfiskovala" britanski tanker "Stena Impero" u Ormuskom moreuzu.

Na snimku zapljene britanskog tankera "Stena impero" objavljenom prekjuče vidi se kako se iranski komandosi u crnim fantomkama i vojnim uniformama spuštaju iz helikoptera na tanker u Ormuskom moreuzu.

Najavljeno je da će britanska premijerka u ostavci Tereza Mej predsedavaće danas vanrednom sjednicom vlade posvećenoj odgovoru na iransku zapljenu britanskog tankera u Ormuskom moreuzu.

Ministri i zvaničnici zaduženi za bezbjednost će razgovarati o načinima da se zaštite brodovi u osjetljivom regionu, ključnom za globalno snabdijevanje naftom.

Očekuje se da šef diplomatije Džeremi Hant upozna parlament s detaljima oko zarobljavanja tankera "Stena Impero", koji se trenutno nalazi u dobro čuvanoj iranskoj luci.

London razmatra više opcija za pojačavanje pritiska na Iran ali zvaničnici kažu da vojna operacija za sada nije na stolu.

Velika Britanija pokušava i da pridobije diplomatsku i operativnu podršku glavnih evropskih saveznika da bi Ormuski moreuz ostao otvoren za plovidbu.