KUŠNER VODIO GLAVNU RIJEČ

Zbog priznanja Jerusalima: Palestina bojkotovala skup o Gazi u Vašingtonu

Američki mediji javljaju da su skupu prisustvovale delegacije iz ukupno 19 zemalja, uključujući Izrael, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate
22 pregleda 1 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Wikipedia
Bijela kuća, Foto: Wikipedia
31.01.2019. 17:19h

U Bijeloj kući u Vašingtonu u utorak je održan skup pod nazivom “Humanitarna kriza u Gazi“ kojem su prisustvovali predstavnici SAD-a, Izraela i nekoliko zalivskih zemalja, ali ne i predstavnici palestinskog rukovodstva, prenosi angencija Anadolija.

Američki mediji javljaju da su skupu prisustvovale delegacije iz ukupno 19 zemalja, uključujući Izrael, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

Skup su bojkotovali predstavnici Palestine, a povod za bojkot je sporna prošlogodišnja odluka američkog predsjednika Donalda TrAmpa o priznanju JerusalIma kao glavnog izraelskog grada.

Domaćin skupa u Bijeloj kući bio je Trampov savjetnik i zet Džared Kušner, a javnosti nisu objavljeni ishodi vođenih razgovora.

Kušner je učesnicima održao dvosatnu prezentaciju o stanju na Bliskom istoku, s akcentom na Gazu, a potom je vođena diskusija.

Neimenovani američki zvaničnik kazao je kako skup ne predstavlja pokušaj direktnih pregovora između Izraela i arapskih zemalja.