Tramp: Mogao bih da dobijem rat za nedjelju dana, Avganistan bi bio zbrisan s lica zemlje

SAD žele da Pakistan privoli talibane da pristanu na prekid vatre i pregovore s avganistanskom vladom, ali i da prestane da pruža utočište ekstremističkim grupama
6027 pregleda 4 komentar(a)
Kan i Tramp, Foto: Reuters
Kan i Tramp, Foto: Reuters

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da bi mogao okončati dvodecenijski rat u Avganistanu za samo nekoliko dana, ali da bi poginuli milioni ljudi, a Avganistan bio "zbrisan s lica zemlje".

"Mogao bih da dobijem taj rat za nedjelju dana. Samo ne želim da ubijem 10 miliona ljudi. Kada bih poželio da dobijem taj rat, Avganistan bi bio zbrisan s lica zemlje. Nestao bi. Bilo bi gotovo za bukvalno 10 dana", rekao je Tramp novinarima u Bijeloj kući prilikom susreta s pakistanskim premijerom Imranom Kanom, od koga želi pomoć u mirovnim pregovorima s talibanima.

Približavanje Kanu je preokret za Trampa koji je bio veoma kritičan prema Pakistanu a sada se nada da će Kanova vlada iskoristiti uticaj koji ima na talibane zarad napretka mirovnog sporazuma i tako pomoći SAD da se povuku iz Avganistana.

Prijatan prijem u Bijeloj kući je drastična promjena u odnosu na umanjenje pomoći Pakistanu za više miliona dolara uz poruku da Islamabad daje samo "laži i obmane".

I Kan se u to vrijeme oštro izražavao o Trampu, ali je sada rekao da je Pakistan voljan da radi na okončanju rata.

SAD žele da Pakistan privoli talibane da pristanu na prekid vatre i pregovore s avganistanskom vladom, ali i da prestane da pruža utočište ekstremističkim grupama.

Trampovi komentari o uništenju Avganistana će vjerovatno uznemiriti Avganistance koji se već godinama bore protiv talibana uz američke i NATO snage.

Rat u Avganistanu je počeo američkom invazijom poslije 11. septembra 2001, s ciljem svrgavanja talibanskog režima i hvatanja vođe Al-Kaide Osame bin Ladena.

Kako se taj rat vukao dalje, odnosi SAD i Pakistana su imali uspone i padove, a na najnižem nivou su se našli u vrijeme Baraka Obame, kada su SAD izvršile napad na zgradu u Pakistanu u kojoj se nalazio Bin Laden i ubile vođu Al-Kaide, a da o tome nisu obavijestile Islamabad.

Sada obje zemlje tvrde da žele da izglade nesporazume.

Kao znak toga, Kan je u Vašington doputovao s načelnikom generalštaba i šefom moćne vojne obavještajne službe ISI.

Osim Avganistana, teme razgovora su bile energetika, odbrana i trgovina ali i Indija, arhineprijatelj Pakistana, i bliske veze Islamabada s Kinom.

Tramp je rekao i da mu je indijski premijer Narendra Modi prilikom nedavnog susreta zatražio da posreduje u sporu Indije i Pakistana oko Kašmira.

Iz indijskog ministarstva spoljnih poslova je potom rečeno da "premijer nije iznio takav zahtjev" i da se sva pitanja s Pakistanom rješavaju isključivo bilateralno.

Kan: Pakistanske službe pomogle u pronalaženju bin Ladena

Pakistanski premijer Imran Kan rekao je da je pakistanska obavještajna služba ISI dala američkoj CIA trag koji joj je omogućio da locira i ubije vođu Al-Kaide Osamu bin Ladena.

"ISI je dala informacije koje su dovele do pronalaženja Osame bin Ladena. Ako pitate CIA, vidjećete da je ISI dala početnu lokaciju preko telefonskih podataka", rekao je Kan u intervjuu Foks njuzu.

Pakistan je do sada negirao da je dao bilo kakve informacije o osnivaču Al-Kaide kog su poslije višegodišnje potjere 2. maja 2011. ubili američki komandosi u kući u pakistanskom Abotabadu, stotinak kilometara sjeverno od Islamabada.

Ipak, penzionisani pakistanski general Asad Durani, šef ISI od 1990. do 1992, u knjizi izdatoj 2018. je naveo da su pakistanske vlasti vjerovatno dojavile Vašingtonu gdje se Bin Laden krije istovremeno "glumeći neznanje" jer bi saradnja sa SAD oko "osobe koju mnogi u Pakistanu smatraju herojem mogla biti ponižavajuća za vladu".

Bonus video: