JOŠ JEDNO NAPETO VEČE

Policija suzavcem i gumenim mecima na demonstrante u Hongkongu

Protesti u Hongkongu traju sedam nedjelja, a počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu
837 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters
Sa protesta u Hongkongu, Foto: Reuters

Policija Hongknga danas je u više navrata bacala suzavac i ispaljivala gumene metke kako bi potisnula demonstrante koji su saobraćajnim znakovima i kišobranima blokirali ulice u tom gradu, u još jednoj napetoj večeri u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Policija je večeras koristila suzavac drugu noć zaredom protiv prodemokratskih demonstranata koji su zauzeli dvije oblasti na suprotnim krajevima Hongkonga, poslije popodnevnog protesta zbog policijskog korišćenja suzavca na demonstracijama prethodnog vikenda.

Na zapadnom kraju hongkonškog ostrva, jedna grupa demonstranata blokirala je oblasti u blizini Kancelarije za vezu koja u Hongkongu predstavlja kinesku vladu i počela da se kreće napred kada je pao mrak. Poslije upozorenja, na koja su demonstranti odgovorili bacanjem jaja na policajce, bezbjednosne snage su bacile suzavac kako bi spriječile napredovanje mase.

Poslije toga su uslijedili višečasovni pokušaji policije da razbije demonstracije. Neki učesnici protesta su uhapšeni, javili su hongkonški mediji.

Protesti u Hongkongu traju sedam nedjelja, a počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja prijetnju slobodama Hongkonga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u međuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomjernu silu u suzbijanju protesta.

Ranije danas, demonstranti su protestovali u parku u finansijskoj četvrti Hongkonga, a potom su krenuli u šetnju u nekoliko pravaca, iako za to nijesu dobili odobrenje policije.

Odobrenje policije demonstranti nijesu imali ni za jučerašnju protestnu šetnju u mjestu Juen Long, gdje su mafijaši prošlog vikenda prebili desetine ljudi, u očiglednom napadu na demonstrante koji su se vraćali s protesta u Hongkongu.

Preporučujemo za Vas