OPOMENA AMERIČKE AMBASADORKE PRI UN

Hejli: Ako Savjet bezbjednosti neće, SAD će djelovati u Siriji

Ona je kazala da će Vašington biti spreman ako bude morao, kao što je to učinio prošle godine napadom na vazdušnu bazu sirijske vlade zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem
4 komentar(a)
Niki Hejli, Foto: Reuters
Niki Hejli, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2018. 18:01h

Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Niki Helji je danas upozorila Siriju da su SAD spremne da ponovo preduzmu vojnu akciju zbog hemijskih napada koji ubijaju i povrjeđuju sirijske civile.

Hejli je rekla da su od prije petnaest dana, kada je Savjet bezbjednosti usvojio rezoluciju u kojoj se bez odlaganja traži primirje širom Sirije, stigle tri tvrdnje o napadima hlorom tokom pojačane vojne kampanje sirijskih vlasti protiv pobunjenika.

"To nije prekid vatre, prekid vatre je propao", rekla je danas Hejli u Savjetu bezbjednosti.

Ona je podsjetila na američko upozorenje poslije prošlogodišnjeg napada gasom na Kan Šeikun, za koji je grupa stručnjaka okrivila vladu predsjednika Sirije Bašara al Asada, da će preduzeti mjere ako Savjet bezbjednosti to ne učini.

"Savjet bezbjednosti tada nije djelovao i SAD su uspješno pogodile vazdušnu bazu iz koje je Asad lansirao taj hemijsli napad. Mi danas ponavljamo to upozorenje... SAD su spremne da djeluju ako budu morale", rekla je Hejli.

Ona je optužila Siriju, Rusiju i Iran da "rupu" u rezoluciji o prekidu vatre kojom se dozvoljava vojna akcija protiv ekstremista Al Kaide i Islamske države, koriste da bombarduju i artiljerijom gadjaju škole i bolnice, i da nastavljaju da "izgladnjuju i gadjaju stotine hiljada nedužnih sirijskih civila".

Hejli je rekla da su SAD pripremile novu rezoluciju koju su podijelile članovima Savjeta bezbjednosti u kojoj se otklanja taj propust i traži da se odmah uspostavi prekid vatre u Damasku i njegovom predgrađu, istočnoj Guti, da bi se isporučila humanitarna pomoć i evakuisali ranjeni i teško oboljeli.