POVEĆAVANJE PRITISKA NA VLASTI

Štrajk i demonstranti blokirali Hongkong

Neredi su ponovo izbili sinoć na protestima, ali su mnogi demonstranti jutros izašli na ulice za vrijeme špica kako bi blokirali ključne stanice podzemne željeznice
622 pregleda 0 komentar(a)
Hongkong, Foto: Vincent Thian/AP
Hongkong, Foto: Vincent Thian/AP

Haos je jutros nastao u podzemnoj željeznici Hongkonga zbog operacije blokiranja šina kojom prodemokratski demonstranti tokom generalnog štrajka pojačavaju pritisak na tamošnje vlasti.

Šefica vlasti Honkgonga Keri Lam održala je konferenciju za novinare osuđujući demonstrante da pokušavaju da "unište" život stanovnika.

U Hongkongu, koji prolazi kroz najozbiljniju krizu od 1997. godine, već dva mjeseca traju protesti uz sukobe s policijom.

Neredi su ponovo izbili sinoć, ali su mnogi demonstranti jutros izašli na ulice za vrijeme špica kako bi blokirali ključne stanice podzemne željeznice.

Zbog te akcije je blokiran gradski saobraćaj, a toga više od 100 letova je danas otkazano s međunarodnog aerodroma koji je jedan od ključnih u svijetu.

Danas je četvrti uzastopni dan demonstracija uz opasnost od novih sukoba s policijom.

Protesti su počeli zbog protivljenja građana predlogu zakona o izručenju žitelja Honkonga, osumnjičenih za razna djela, vlastima u Pekingu.

Protivnici tog zakona smatraju ga prijetnjom slobodama Hongkonga, garantovanim za 50 godina od 1997. kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju povučen, protesti su nastavljeni, a demonstranti su proširili zahtjeve na direktne izbore i istragu protiv policije zbog prekomjerne sile pri suzbijanju protesta.