UN: Protekli jul najtopliji mjesec ikad zabilježen

Gutereš je pozvao da se odmah preduzmu mjere za ublažavanje klimatskih promjena
1244 pregleda 0 komentar(a)
Rekordne temperature širom Evrope, Foto: AP
Rekordne temperature širom Evrope, Foto: AP

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš uopzorio je da je je protekli jul bio jednak najtoplijem, ako ne i najtopliji ikad zabilježeni mjesec, saopšteno je danas iz UN.

"Prema najnovijim podacima Svjetske meteorološke organizacije i njenog klimatskog centra – temperatura proteklog jula bila je jednaka ili viša od bilo kog mjeseca od kada se vrše mjerenja, a tome je prethodio najtopliji ikada zabilježeni jun", rekao je Gutereš na predstavljanju novih podataka Svjetske meteorološke organizacije i Programa za klimatske promjene "Kopernik".

On je upozorio da će, ukoliko se odmah ne preduzmu mjere za ublažavanje klimatskih promjena, ovi ekstremni vremenski fenomeni biti samo vrh ledenog brijega.

"I taj se ledeni brijeg takođe brzo topi. Vodeći svjetski naučnici ukazuju da moramo ograničiti porast temperature na 1,5 stepeni Celzijusa, ako želimo da izbjegnemo najgore posljedice klimatskih promjena. Moramo smanjiti emisiju gasova sa efektom staklene bašte za 45 odsto do 2030. godine. Moramo postići karbonsku neutralnost do 2050. godine", rekao je generalni sekretar UN.

Istakao je da se u sve odluke država i privreda moraju uključiti i klimatski rizici, kako bi se podstakao klimatski otporan rast, smanjila ranjivost od klimatskih promjena i izbjegla ulaganja koja bi mogla prouzrokovati još veću štetu.

Saopštenje Gutereša dolazi i kao uvod u predstojeći "Samit o klimatskoj akciji 2019", koji će u septembru biti održan u sjedištu UN u Njujorku.

Gutereš je pozvao lidere svjetskih vlada, kompanija i civilnog društva da dođu na Samit sa konkretnim planovima – jasnim koracima za jačanje nacionalnih doprinosa do 2020. godine i strategijama za karbonsku neutralnost do 2050. godine.