Seul: Sjeverna Koreja ponovo ispalila rakete

Iz Pjongjanga poručuju da su zajedničke vježbe SAD i Južne Koreje očito ometanje mirovnih napora
825 pregleda 0 komentar(a)
Televizijski izvještaj o lansiranju u Seulu, Foto: Reuters
Televizijski izvještaj o lansiranju u Seulu, Foto: Reuters

Sjeverna Koreja ponovo je ispalila neidentifikovane projektile u more, saopštila je južnokorejska vojska. To je četvrti put za manje od dvije nedjelje kako Sjeverna Koreja ispaljuje rakete, a navodi se da to predstavlja protest protiv zajedničkih vojnih vježbi SAD i Južne Koreje.

Južnokorejska vojska je saopštila da su projektili lansirani sa sjeverozapadne obale Sjeverne Koreje i da su preletjeli kopno prije nego što su sletjeli u istočne sjevernokorejske vode, javio je AP.

Pjongjang: Zajedničke vježbe očito ometanje mirovnih napora

Portparol Sjeverne Koreje navodi da su zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje očito ometanje mirovnih napora na Korejskom poluostrvu i svjedoče o nedostatku političke volje dviju zemalja da poboljšaju odnose.

Ovu izjavu portparola sjevernokorejskog ministarstva spoljnih poslova objavila je zvanična novinska agencija KCNA, prenosi Hina.

"Uprkos našim upozorenjima, vlasti SAD i Južne Koreje su počele zajedničke vojne vježbe uperene protiv Demokratske Narodne Republike Koreje", piše KCNA koristeći se zvaničnim imenom zemlje.

"To je otvoreno nepriznavanje i očito kršenje" ugovora koje su potpisali Pjongjang i Vašington, navodi agencija.

KCNA podsjeća na "zajedničko saopštenje SAD i Sjeverne Koreje od 12. juna, na Izjavu iz Panmunjoma i na Zajedničku izjavu iz Pjongjanga iz septembra, što su sve dokumenti o uspostavljanju novih odnosa SAD i Sjeverne Koreje i o izgradnji trajnog i stabilnog mira na Korejskom poluostrvu".

Pjongjang je prošle sedmice zaprijetio da novih pregovora o nuklearnom programu možda neće biti ako Seul i Vašington nastave zajedničke vojne vježbe.

Te su vježbe počele u ponedjeljak.

Bonus video: