Italija zbog ruskog embarga izgubila milijardu eura

"To je nepodnošljiva cijena koju plaćaju Italija i EU i stoga je važno da se vratimo dijalogu", kazao je Etore Prandini, predsjednik Koldiretija, najvećeg poloprivredno-prehrambenog sindikata
1457 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Zbogruskog embarga uvedenog kao odgovor evropskim sankcijama zbog krize u Ukrajini izvoz italijanskih prehrambenih proizvoda je u pet godina zabilježio gubitak od milijardu eura, objavio je najveći poljoprivredno-prehrambeni sindikat Koldireti.

Sindikat je taj broj objavio povodom pete godišnjice embarga koji je ruski predsjednik Vladimir Putin uveo 7. avgusta 2014. i produžio do kraja 2020.

Na dugom popisu ruskog embarga brojni su proizvodi: voće, povrće, sirevi, meso i suhomesnati proizvodi te riba iz zemalja Evropske unije, SAD-a, Kanade, Norveške i Australije.

Od uvođenja embarga, izvoz italijanskih proizvoda u Rusiju, poput parmezana, šunke i krompira, pao je na nulu, upozorava sindikat.

"To je nepodnošljiva cijena koju plaćaju Italija i EU i stoga je važno da se vratimo dijalogu", kazao je Etore Prandini, predsjednik Koldiretija.

Osim direktne, Italija trpi i indirektnu štetu zbog sve većeg broja lažnih proizvoda koji nemaju nikakve veze s oznakom "Made in Italy". Na lažne proizvode, upozorava Prandini, stavljaju se oznake "Casa Italia" i "Buona Italia".

Ti lažni proizvodi, upozorava Prandini, ne dolaze samo iz Rusije nego i iz zemalja koje nisu pogođene embargom, poput Švajcarske, Bjelorusije, Argentine ili Brazila, prenosi Hina.

No usprkos embargu, izvoz italijanskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju je 2018. porastao za 7 posto, na 561 milion eura, zahvaljujući proizvodima koji nisu pogođeni embargom. Tu spadaju vina, tjestenina, paradajz, duvan i ulje.

Bonus video: