OKUPILI SE NA AERODROMU

Studenti skreću pažnju putnicima: "Spasite Hongkong od tiranije i policijske brutalnosti"

Protesti u Hongkongu počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu
843 pregleda 0 komentar(a)
Sa aerodroma u Hongkongu, Foto: Reuters
Sa aerodroma u Hongkongu, Foto: Reuters

Nekoliko stotina prodemokratskih studenata okupilo se danas na aerodromu u Hongkongu u cilju da putnicima koji stižu u grad skrenu pažnju na proteste koji se održavaju već dva mjeseca.

Demonstranti, većinom u crnoj odjeći, sjede u hali za dolazak putnika s plakatima "Spasite Hongkong od tiranije i policijske brutalnosti".

Protesti u Hongkongu počeli su zbog protivljenja građana predlogu zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu.

Protivnici tog zakona navode da on predstavlja prijetnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

Iako je predlog zakona o izručenju u međuvremenu suspendovan, protesti su nastavljeni, a demonstranti su zatražili ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam i istragu o tome da li je policija koristila prekomjernu silu u suzbijanju protesta.

Preporučujemo za Vas