Desetine Palestinaca ranjene u sukobima u Jerusalimu

Palestinski Crveni polumjesec je saopštio da je 61 osoba ranjena, a da ih je 15 primljeno u bolnicu
1798 pregleda 0 komentar(a)
Današnji sukobi u Jerusalimu, Foto: Reuters
Današnji sukobi u Jerusalimu, Foto: Reuters

Desetine Palestinaca ranjene su danas u sukobima izraelske policije i muslimanskih vjernika na Brdu hrama, Uzvišenom utočištu, u Jerusalimu, svetom i za Jevreje i za muslimane.

Palestinski Crveni polumjesec je saopštio da je 61 osoba ranjena, a da ih je 15 primljeno u bolnicu.

Policija je rekla da su ranjena četvorica policajaca.

Sukobi su izbili u vrijeme vrhunca napetosti zbog poklapanja jevrejskih i muslimanskih vjerskih praznika.

U očekivanju sukoba Jevrejima najprije nije dozvoljeno da idu na to sveto mjesto, ali su kasnije pušteni uz policijsku pratnju, pod uslovom da se ne zadržavaju.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je da je donio odluku da ih pusti nakon što se konsultovao sa bezbjednosnim snagama.

“Pitanje nije bilo da li mogu da idu tamo već kako je najbolje to učiniti da se (osigura) javna bezbednost i to smo uradili”, naveo je on na video snimku objavljenom na Vatsapu (Whatsapp).

Brdo hrama, kako ga zovu Jevreji jer su se tamo nekada nalazili drevni jevrejski hramovi, Uzvišeno utočište, kako kažu muslimani, nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je 1967. godine osvojio Izrael i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Na Uzvišenom utočištu je sada džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu.

Danas su Jevreji obilježavali rušenje drevnih hramova, a muslimani Eid al Adhu (Kurban bajram) okončanje godišnjeg hodočašća u Meku.

Sukob policajaca sa vjernicima osudili su Jordan, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) i genaralni sekretar Arapske lige Abul Gejt, koji je pozvao međunarodnu zajednicu da uloži napor kako bi se izbjegla “vjerska bitka za sveti grad Jerusalim”.

Lider Islamskog ekstremističkog Hamasa Ismail Hanije je ocijenio da sukobi pokazuju “versku dimenziju izraelsko-palestinskog sukoba".

Bonus video: