ODGOVOR NA ODLUKU TOKIJA

Seul skida Japan sa "bijelog spiska": Ne poštuju međunarodne principe

Južnokorejski ministar trgovine izjavio je da je vlada uklonila Japan sa spiska zemalja sa povlašćenim trgovinskim odnosima
891 pregleda 0 komentar(a)
Južnokorejski ministar trgovine Sung Iun Mo, Foto: AP
Južnokorejski ministar trgovine Sung Iun Mo, Foto: AP

Južnokorejske vlasti saopštile su danas da će skinuti Japan sa spiska zemalja sa povlašćenim trgovinskim odnosima kao odgovor na raniju odluku Tokija da smanji status trgovine sa Seulom.

Južnokorejski ministar trgovine Sung Iun Mo izjavio je da je vlada uklonila Japan s "bijelog spiska" 29 zemalja, jer ne poštuje međunarodne principe o izvoznoj kontroli osjetljivih materijala. Sung nije precizirao detalje nepoštovanja tih principa.

Prema njegovim riječima, Seul će raditi na minimiziranju negativnog uticaja na južnokorejske izvoznike i bilateralnu trgovinu.

Sung je dodao da će južnokorejska odluka stuptiti na snagu u septembru.

Vlada Japana je u julu usvojila mjeru za jačanje kontrole izvoza određene tehnologije južnokorejskim kompanijama koje se oslanjaju na japanske materijale u proizvodnji poluprovodnika i ekrana za pametne telefone i televizore, glavne izvozne proizvode Južne Koreje.

Seul je tada naveo da bi japanska odluka mogla da nanese štetu njenoj od izvoza zavisnoj ekonomiji i optužila Tokio da trgovinu koristi kao oružje za osvetu zbog sporova iz prošlosti.

Japanske trgovinske mjere izazvale su gnjev u Južnoj Koreji, gdje mnogi vjeruju da se Japan još nije u potpunosti iskupio za zločine počinjene tokom kolonijalne okupacije Koreje, od 1910. do 1945. godine.