OPTUŽBE NA RAČUN VLASTI U SAD I VELIKOJ BRITANIJI

Kristin Asanž: Sina mi ubijaju sporo i okrutno

Asanžu prijeti ekstradicija u SAD, gdje se tereti za posjedovanje i širenje povjerljivih informacija
2173 pregleda 0 komentar(a)
Sa skupa pristalica osnivača Vikiliksa, Foto: AP
Sa skupa pristalica osnivača Vikiliksa, Foto: AP

Majka osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža (48) Kristin Asanž izjavila je da vlade Velike Britanije i SAD "ubijaju" njenog sina, zbog razotkrivanja zločina i korupcije.

"Mog sina Džulijana Asanža polako, okrutno i nezakonito ubijaju vlade SAD i Velike Britanije, zbog višestruko nagrađivanog novinarstva koje otkriva ratne zločine i korupciju", napisala je Kristin Asanž na svom Tviter nalogu.

Ispod te objave ona je dodala objavu "Vikiliksa", odnosno izvještaj izvjestioca UN za pitanja torture i mučenja koji se založio za prekid "kolektivnog progona" Asanža.

Izvjestilac navodi da nikada za 20 godina rada nije vidio da se grupa demokratskih država udruži i zajedno namjerno izoluju, demonizuju i zlostavljaju pojedinca tako dugo, bez imalo poštovanja prema dostojanstvu čovjeka i vladavini prava.

Osnivač "Vikiliksa" trenutno se nalazi u zatvoru u Londonu, nakon što je poslije skoro sedam godina uhapšen u Ambasadi Ekvadora u tom gradu, podsjeća Tanjug.

Svi koji su ga posjećivali rekli su da mu je zdravstveno stanje loše, prenosi Raša tudej navodeći da ga je prošle nedjelje posjetio novinar Džon Pildžer koji je rekao da se njegovo stanje pogoršava i da ga tretiraju gore od ubice.

Trenutno, Asanžu prijeti ekstradicija u SAD gdje se tereti za posjedovanje i širenje povjerljivih informacija, a ukoliko sud utvrdi krivicu može biti osuđen na 175 godina zatvora.

Preporučujemo za Vas