Ledeni talas u Australiji, palo najviše snijega u posljednjih 20 godina

Snažni olujni vjetrovi koji su duvali brzinom i do 120 kilometara na sat poharali su australijske južne, a posebno jugoistočne države
2760 pregleda 0 komentar(a)
U nekim mjestima najveće padavine u posljednjih 20 godina, Foto: Screenshot (YouTube)
U nekim mjestima najveće padavine u posljednjih 20 godina, Foto: Screenshot (YouTube)

Vozači u australijskim državama Viktorija i Novi Južni Vels upozoreni su da ne putuju ako ne moraju jer je ledeni talas s juga donio snijeg na jugoistok Australije, javlja "The Weather Channel".

Snažni olujni vjetrovi koji su duvali brzinom i do 120 kilometara na sat poharali su australijske južne, a posebno jugoistočne države, uzrokujući udese i nestanke struje još u petak. Ovaj se talas preselio u nedjelju u Kvinslend, snižavajući temperaturu i donoseći susnježicu i snijeg.

U nekim mjestima zabilježene su najveće padavine u posljednje dvije decenije, prenio je "Queensland Country Life".

Ledeni talas je donio i niz nesreća u kojima je jedna žena izgubila život kada je drvo palo na njen automobil. Njeno četvorogodišnje dijete hospitalizovano je s povredama opasnim po život, javio je "The Guardian".

Gradovi na području Plavih planina u Novom Južnom Velsu su odsječeni jer je jak snijeg doveo do zatvaranja autoputa. U Njukaslu, takođe u toj australijskoj državi, vjetrovi su odnijeli krov doma za stare, zbog čega je trebalo evakuisati oko 30 ljudi, prenosi hrvatski "Indeks".

Državna služba za vanredne situacije u Novom Južnom Velsu primila je više od hiljadu poziva u pomoć, otkako je počelo nevrijeme u petak, javlja "9 News".

Snijeg i na suptropskom području

Snijeg nije neuobičajen na višim visinama jugoistočne Australije tokom zime, a to je od juna do avgusta. U državama Viktorija i Novi Južni Vels su brojna skijališta. Međutim Kvinslend ima suptropsku klimu i snijeg je tu puno rjeđi.

Bonus video: