Satelitski snimci: Kina gomila paravojne snage blizu granice sa Hongkongom

Američka obavještajna služba izvijestila je juče o kineskom vojnom raspoređivanju "na granici sa Hongkongom"
2410 pregleda 7 komentar(a)
Satelitski snimak raspoređivanja kineskih paravojnih snaga, Foto: Reuters
Satelitski snimak raspoređivanja kineskih paravojnih snaga, Foto: Reuters

Kina gomila paravojne snage narodne policije nedaleko od granice sa Hongkongom, podaci su dobijeni na osnovu satelitskih snimaka, prenijela je danas agencija AP.

Uz pomoć sistema "Maxar WorldView-a", uočeno je da su oklopna i druga vojna vozila parkirana u sportskom kompleksu u Šenženu, nasuprot hongkonške luke.

Američka obavještajna služba izvijestila je juče o kineskom vojnom raspoređivanju "na granici sa Hongkongom".

Protesti u Hongkongu traju od početka juna i kraj im se ne nazire.

Sudskim nalogom zabranjene demonstracije na aerodromu

Vlasti aerodroma u Hongkongu saopštile su danas da su, poslije sukoba policije i demonstranata koji su se okupili na aerodromu prethodne noći, dobile sudski nalog kojim se zabranjuju demonstracije koje ometaju rad aerodroma, prenosi Tanjug.

Kineska kancelarija za poslove Hongkonga istog dana osudila je ono što je nazvala "terorističkim aktima" na međunarodnom aerodromu u Hongkongu, uključujući jučerašnji incident u kojem su demonstranti napali reportera kineskog glasila, prenijela je agencija Kjodo.

Nakon što su višednevni protesti poremetili rad aerodroma i došlo do prinudnog otkazivanja stotine letova, aerodrom se danas vraća u normalu, iako je više od 100 letova otkazano, navodi se na vebsajtu aerodroma.

Aerodromska uprava saopštila je da je dobila privremenu zabranu "ograničavanja osoba od protivzakonitog i namjernog ometanja ili ometanja pravilnog korišćenja aerodroma" i od "prisustva ili učešća u bilo kakvim demonstracijama ili protestima na aerodromu", osim u određenim područjima.

Policijski službenici bili su raspoređeni unutar zgrade, a osoblje aerodroma zaustavilo je ulazak svih ljudi osim putnika i ovlašćenog osoblja, nakon što su objavljene kopije zabrane, prenose lokalni mediji.

Izvršni direktor aerodromske uprave Fred Lem rekao je novinarima da se demonstracije mogu održati samo na određenim mjestima, uz prethodno odobrenje.

"Ali nemamo plan da odobrimo bilo kakve demonstracije u bliskoj budućnosti", rekao je Lem.

Bonus video: