Američke kongresmenke: Pođite u Izrael da vidite okrutnost okupacije

"Ja bih ohrabrila moje kolege da idu u posjetu, sastanu se s ljudima s kojima je trebalo da se mi sastanemo, vide stvari koje je mi trebalo da vidimo, čuju njihove priče koje je mi trebalo da čujemo", rekla je sinoć Ilhan Omar na konferenciji za novinare
3217 pregleda 5 komentar(a)
Ilhan Omar, Foto: Mary Calvert/Reuters
Ilhan Omar, Foto: Mary Calvert/Reuters

Članice Kongresa SAD iz Demokratske stranke Ilhan Omar i Rašida Tlaib oštro su kritikovale Izrael jer im je zabranio da uđu u tu zemlju i pozvale kolege kongresmene da idu u posjetu umjesto njih.

Omar, kongresmenka iz Minesote, ocijenila je da američki predsjednik Donald Tramp i premijer Izraela Benjamin Netanjahu potiskuju sposobnost kongresmena da ispune svoju ulogu nadzora.

"Ja bih ohrabrila moje kolege da idu u posjetu, sastanu se s ljudima s kojima je trebalo da se mi sastanemo, vide stvari koje je mi trebalo da vidimo, čuju njihove priče koje je mi trebalo da čujemo", rekla je sinoć Omar na konferenciji za novinare.

Ona smatra da se ne smije dopustiti Trampu i Netanjahuu da uspiju "u skrivanju okrutne realnosti okupacije".

Tramp je urgirao da Izrael zabrani ulazak prvim muslimankama izabranim u Kongres zbog njihove podrške međunarodnom pokretu bojkota, prestanka investiranja i sankcija (BDS) protiv Izraela.

On je na Tviteru objavio da bi dozvola za posjetu bila odraz slabosti.

Tlaib i Omar, koje su planirale da posjete Jerusalim i okupiranu Zapadnu obalu, oštro kritikuju odnos Izraela prema Palestincima.

Rašida Tlaib, Palestinka rođena u SAD, iz Mičigena, planirala je takodje da posjeti svoju staru baku na Zapadnoj obali.

Izraelski zvaničnici su naknadno popustili i rekli da ipak može da posjeti baku.

Ona je međutim izjavila da je baka u telefonskom razgovoru apelovala na nju da ne dođe pod ponižavajućim uslovima.

Dvijema kogresmenkama su se u ponedjeljak pridružili stanovnici Minesote koji su rekli da su i oni svojevremeno doživjeli ograničenja na putovanja.

Među njima je bila jedna Palestinka, takođe rođena u SAD, koja je rekla da nikada nije mogla da posjeti domovinu svojih roditelja.

Izrael kontroliše ulazak i izlazak sa Zapdne obale koju je osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. godine zajedno s Jerusalimom. Iste godine je osvojen i pojas Gaze.

Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

Portparol Bijele kuće Hogan Gidli nastavio je da kritikuje dvije članice Kongresa rekavši da imaju "dobro dokumentovanu istoriju antisemitskih izjava, antisemitskih društvenih postova i antisemtskih odnosa".

"Izrael ima pravo da spriječi ljude koji žele da ga unište da uđu u zemlju", rekao je on.

Pristalice pomenutog pokreta bojkota kažu da je to nenasilan protest protiv izraelske vojne vladavine nad Palestincima, ali Izrael tvrdi da se radi o pokušaju delegitimizovanja države i njenog brisanja sa mape svijeta.

Bonus video: