SPASILA IH ORGANIZACIJA PROACTIVA OPEN ARMS

Gumenim čamcem krenuli iz Libije u Evropu kako bi spasili brata koji boluje od leukemije

ProActiva očekuje da im italijanska obalska straža kaže u koju bi italijansku luku mogli biti prevezeni kako bi dječak bio primljen u bolnicu
52 pregleda 1 komentar(a)
Braća iz Libije, Foto: Https://twitter.com/openarms_fund
Braća iz Libije, Foto: Https://twitter.com/openarms_fund
Ažurirano: 31.01.2019. 18:21h

Četrnaestgodišnjak obolio od leukemije i dvojica njegove starije braće koji su isplovili gumenim čamcem prema Evropi spašeni su u subotu u moru u vodama Libije, objavila je organizacija ProActiva Open Arms, a prenosi Hina. 

"Trojica braće s mnogo ljubavi i 200 litara goriva isplovila su kako bi dala šansu najmlađem, 14-godišnjaku koji boluje od leukemije, da se liječi u evropskoj bolnici", napisala je na Tviteru humanitarna španska organizacija koja je spasila braću 60 kilometara od libijske obale.

Državljani Libije, braća su plovila sedam sati u malenom gumenom čamcu, rekla je portparolka organizacije ProActiva. 

Mohamed (31), Ahmed (23) i Alah (14), "isplovili su u petak uveče iz Garbulija, 50 kilometara istočno od Tripolija i čini se da im se motor pokvario", a dječak je u ruci držao ljekove koje uzima intravenozno, rekla je portparolka.

ProActiva očekuje da im italijanska obalska straža kaže u koju bi italijansku luku mogli biti prevezeni kako bi dječak bio primljen u bolnicu.

Prema italijanskom ministarstvu unutrašnjih poslova od januara se 5.457 migranata iskrcalo u Italiji, što je 65 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine 

Taj je pad djelimično posljedica sporazuma koje je Italija potpisala s Libijom, iako kritičari te sporazume nazivaju spornima zbog haotičnog stanja u kojem žive migranti u Libiji.