Izraelski ministri upozorili da Iran "nigdje nije bezbjedan"

"Mi preuzimamo odgovornost za napad u Siriji i kažemo da Iran ne bi trebalo da se osjeća bezbjednim nigdje. Iran radi danonoćno širom Bliskog istoka kako bi izgradio imperiju čiji je cilj uništenje Izraela", rekao je ministar ekologije Zeev Elkin
1329 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Članovi užeg sastava izraelske vlade, zaduženog za bezbjednost, upozorili su danas da Iran ne bi trebalo da se osjeća bezbjednim nigdje, nakon što je Izrael preuzeo odgovornost za udar iz vazduha na Siriju za koji tvrdi da je omeo plan Irana da napadne jevrejsku državu eksplozivnim dronovima.

"Mi preuzimamo odgovornost za napad u Siriji i kažemo da Iran ne bi trebalo da se osjeća bezbjednim nigdje. Iran radi danonoćno širom Bliskog istoka kako bi izgradio imperiju čiji je cilj uništenje Izraela", rekao je ministar ekologije Zeev Elkin za TV kanal 13.

Ministar spoljnih poslova Izrael Kac izjavio je za javni servis Kan da je Izrael javno preuzeo odgovornost za udar kako bi demonstrirao da Iran "nema nigdje imunitet".

Izraelska vojska je kasno sinoć objavila saopštenje, što inače rijetko čini, u kojem je preuzela odgovornost za napade na iranske snage i šiitske milicije, koje su navodno planirale da pošalju dronove pune eksploziva u Izrael.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je posle održao vanredni sastanak u Ministarstvu odbrane u Tel Avivu sa komandantom vojske Avivom Kohavijem,šefom Mosada Josijem Koenom i drugim visokim zvaničnicima.

On je ponovio ono što je već rekao ovih dana da Iran "nema imunitet nigdje" i da izraelske "snage operišu u svakom sektoru protiv iranske agresije".

"Dao sam instrukcije da naše snage budu spremne na svaki scenario. Nastavićemo da preuzimamo odlučnu i odgovornu akciju protiv Irana i njegovih saveznika za bezbjednost Izraela", istakao je izraelski premijer.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji navela je da su izraelskim udarima ubijena trojica, jedan pripadnik Hezbolaha i jedan Iranac, prenijele su agencije.

Regionalna napetost pojačana je danas poslije napada u Siriji, navode izraelski mediji, a libanski Hezbolah je u međuvremenu saopštio da su dva izraelska drona pala u uporište te proiranske organizacije prošle noći iako na njih nije pucano.

Prvi je pao na krov zgrade u kojem medijsko sjedište Hezbolaha, a drugi iza zgrade, prenio je AP.

Nije bilo odmah jasno da li su incidenti u Siriji i Libanu povezani.

Izraelska strana nije komentarisala tvrdnje Hezbolaha.

Bonus video: