Rusija optužuje SAD da ugrožava primirje u sirijskoj provinciji Idlib

Sirijske snage su objavile primirje poslije četiri mjeseca bombardovanja i kopnene ofanzive u kojoj su uspjele da povrate strateške sektore
806 pregleda 1 komentar(a)
Idlib, Foto: Reuters
Idlib, Foto: Reuters

Rusija optužuje SAD da su ugrozile održavanje tek uspostavljenog primirja u sirijskoj provinciji Idlib gde je Vašington juče izveo udare na ekstremističke vođe.

Ruska vojska saopštila je danas da su SAD napale tu oblast a da prethodno nisu obavestile Rusiju i Tursku, koje obije imaju trupe na terenu. Ruska vojska je nazvala te vazdušne napade "slijepom upotrebom vojne avijacije".

"U zonama pogođenim američkim udarima veliki su gubici i razaranja", navelo je rusko Ministarstvo odbrane u današnjem saopštenju optužujući Ameriku da je dovela u pitanje poštovanje juče uvedenog prekida vatre u zoni deskalacije u Idlibu.

U amerčkim vazdušnim udarima ubijeno je najmanje 40 ekstremističkih vođa, po ocjeni sirijske Opservatorije za ljudska prava. Napad se dogodio juče, dan kada je stupilo na snagu primirje koje su proglasile sirijske snage i njihovi ruski savenznici.

Sirijske snage su objavile primirje poslije četiri mjeseca bombardovanja i kopnene ofanzive u kojoj su uspjele da povrate strateške sektore.

Idlib sa oko tri miliona stanovnika, i susjedni sektori su uglavnom pod kontrolom ekstremista grupe Hajat Tahrir al Šam, bivšeg sirijskog ogranka Al Kaide.

Bonus video: