Pens obećao podršku Ukrajini, a Rusiju optužio da želi da izazove razdor

Predsjednik Poljske Andžej Duda usprotivio se danas nastojanjima američkog predsjednika Trampa da se Rusija uključi u G7
1380 pregleda 5 komentar(a)
Pens u Varšavi, Foto: Reuters
Pens u Varšavi, Foto: Reuters

Potpredsjednik SAD Majk Pens izjavio je danas u Varšavi da će SAD nastaviti da podržavaju Ukrajinu ali da predsjednik Donald Tramp želi zbog korupcije da se uvjeri da će sredstva koja pošalje biti upotrijebljena zaista za bezbjednost zemlje.

"Razgovarao sam sa predsjednikom Zelenskim o podršci Amerike Ukrajini i o predstojećoj odluci Trampa. Od trenutka nelegalne ruske agresije SAD posebno stoje uz Ukrajinu. Podržavaćemo suverenitet i teritorijalni integritet. Predsjednik Tramp je ipak istakao da tamo imamo problem sa korupcijom. Radi se o tome da sistem bude transparentan. Predsjednik Tramp želi da se uvjeri da će sredstva biti upotrebljena za jačanje bezbjednosti Ukrajine" , kazao je Pens na zajedičkoj konferenciji za novinare nakon razgovora sa poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Potpredsjednik SAD upozorio je da Rusija pokušava da izazove podjele među saveznicima.

"Rusi i dalje nelegalno okupiraju velike oblasti Gruzije i Ukrajine. Nastoje da podijele naš savez, koristeći svoje rezerve nafte i gasa. Uprkos provokacijama neće nikada biti razdora između Poljske i SAD. Mi nismo samo saveznici, mi smo porodica", kazao je Pens.

Predsjednik Poljske Andžej Duda usprotivio se danas nastojanjima američkog predsjednika Trampa da se Rusija uključi u G7.

"To što se desilo u Gruziji i Ukrajini nije smjelo nigdje u Evropi da se desi. Rusija preduzima korake pored kojih niko ko poštuje međunarodno pavo ne može da prodje ravnodušno. Moramo sebi da postavimo pitanje da li možemo da prođemo pored toga i da se bavimo biznisom kao uvijek. Moj stav je da ne možemo", kazao je Duda.

Potpredsjednik SAD i poljski predsjednik razgovarali su danas, drugog dana posjete američkog zvaničnika Varšavi, o daljem jačanju američkog vojnog prisustva u Poljskoj.

"Povećavamo vojno prisustvo u Poljskoj sa 4.500 vojnika na 5.500", kazao je potpredsjednik Pens.

"Razgovarali smo o proširenju američkog prisustva u Poljskoj, računam na to da ćemo uspjeti još ove godine da potpišemo konačni sporazum o jačanju američkog vojnog prisustva i da ćemo donijeti konačnu odluku o lokaciji gdje će biti razmještene", dodao je on.

Bonus video: