UN: SAD, Britanija i Francuska možda saučesnici u ratnim zločinima u Jemenu

Istražitelji utvrdili moguće ratne zločine na obje strane i upozorili na ulogu koju zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran, koji podržava Hute
1089 pregleda 2 komentar(a)
Jemen, Foto: AP, AP
Jemen, Foto: AP, AP

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska možda su saučesnici u ratnim zločinima u Jemenu zbog naoružavanja i pružanja obavještajne i logističke podrške koaliciji predvođenoj Saudijskom Arabijom, koja izgladnjivanje civila koristi kao ratnu taktiku, objavile su UN.

Istražitelji UN su predložili da sve države uvedu zabranu na transfer oružja sukobljenim stranama u Jemenu.

"Jasno je da stalno snabdijevanje oružjem strana u sukobu produžava konflikt i produžava patnje jemenskog naroda", izjavila je na konferenciji za novinare Melisa Parke, stručnjak nezavisnog panela UN.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, glavni akteri koalicije koja se bori protiv pobunjenih Huta koji kontrolišu jemensku prijestonicu, dva su najveća kupca američkog, britanskog i francuskog oružja, prenosi Rojters.

Istražitelji UN su sastavili tajni spisak osumnjičenih za ratne zločine, a krivica leži na obje strane, prenosi Tanjug.

"Niko nije, u ovom kontekstu, ostao čistih ruku", rekao je jedan od panelista Čarls Garavej.

Istražitelji su utvrdili moguće ratne zločine na obje strane i upozorili na ulogu koju zapadne zemlje imaju kao ključni saveznici arapskih država, kao i Iran, koji podržava Hute.

Izvještaj optužuje koaliciju predvođenu Saudijskom Arabijom i UAE da je ubijala civile u vazdušnim napadima i da im namjerno uskraćuje hranu u zemlji koja se suočava sa glađu.

Sa druge strane, Huti granatiraju gradove, koriste djecu kao vojnike i koriste ratnu taktiku opsade, dodaje se u izvještaju.

Huti su 2014. iz prijestonice Sane protjerali jemensku vladu, a sljedeće godine intervenisala je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom kako bi vratila na vlast svrgnutu vladu. U sukobima je od tada poginulo na desetine hiljada ljudi.

Bonus video: