Pompeo: Trampu su jasni rizici sastanka sa Kim Džong Unom, ide tamo da riješi problem

Nijedan američki predsjednik nikada se nije sastao sa vođom Sjeverne Koreje, a takav samit ranije je bio moguć samo ako Pjongjang učini velike ustupke
0 komentar(a)
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Majk Pompeo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2018. 08:47h

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Majk Pompeo izjavio je povodom odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da se sastane sa vodđm Sjeverne Koreje Kim Džong Unom da su američkom predsjedniku "jasni rizici".

"Tramp to ne radi za predstavu, on ide tamo da riješi problem", rekao je Pompeo za Foks njuz (Fox News).

Predsjednik SAD je rekao da bi predstojeći samit, čiji bi detalji tek trebalo da budu određeni, mogao da dovede do "najznačajnijeg dogovora za svijet", navodi Bi-Bi-Si (BBC).

Ipak, kritičari su upozorili da bi te dvije zemlje mogle da se nađu u gorem položaju nego ranije ako pregovori prođu loše.

Nijedan američki predsjednik nikada se nije sastao sa vođom Sjeverne Koreje, a takav samit ranije je bio moguć samo ako Pjongjang učini velike ustupke.

Tramp je iznanadio mnoge u američkoj administraciji ali i izvan nje u četvrtak kada je navodno odmah pozitivno odgovorio na predlog Kim Džong Una da se sastanu, a susret bi trebalo da bude održan do kraja maja.

Vlasti Južne Koreje saopštile su da još nisu dobile odgovor Pjongjanga o detaljima najavljenog samita između sjevernokorejskog lidera i američkog predsjednika.

Južnokorejski zvaničnici su naveli da je Kim Džong Un spreman da odustane od nuklearnog oružja, ali detalji najavljenog sastanka još nisu poznati.

Iz Seula ocjenjuju da Sjeverna Koreja tom pitanju pristupa oprezno i da joj je potrebno vrijeme za organizaciju.

Tenzije između Sjeverne Koreje i SAD dodatno su pojačane u 2017. kada je Pjongjang zaprijetio da bi mogao da ispali rakete u smjeru američkog ostrva Guam u Pacifiku, dok je Donald Tramp obećao Pjongjangu da će se suočiti s "vatrom i bijesom".

Bonus video: