DOBIO NA DAR KNJIGU PA PROKOMENTARISAO

Papa Franjo: Čast mi je što me Amerikanci napadaju

Novi portparol Svete Stolice Mateo Bruni pokušao je umanjiti važnost Papine izjave: "U nekom smislu, Papa je htio reći da mu kritike uvijek služe na čast, naročito ako dolaze od stručnjaka i iz velike zemlje, što je ovdje slučaj"
2886 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo u avionu za Mozamik, Foto: Reuters
Papa Franjo u avionu za Mozamik, Foto: Reuters

Čast mi je što me Amerikanci napadaju, rekao je u srijedu papa Franjo u avionu kojim je putovao u Mozambik, primajući na dar knjigu novinara o oštrim kritikama ultrakonzervativnih katoličkih krugova pod nazivom "Kako Amerika želi promijeniti Papu".

Papa rođen u Argentini uvijek pojedinačno pozdravi novinare koji putuju s njim. "Ovo je bomba", rekao je Papa osmjehnuvši se kada mu je novinar francuskog lista La Kroa Nikola Senez uručio knjigu koja je tog dana izašla.

Novi portparol Svete Stolice Mateo Bruni pokušao je umanjiti važnost Papine izjave: "U nekom smislu, Papa je htio reći da mu kritike uvijek služe na čast, naročito  ako dolaze od stručnjaka i iz velike zemlje, što je ovdje slučaj."

"Pod paljbom napada američkih ultrakonzervativaca Papa svojim izjavama ne namjerava mijenjati svoja temeljna stanovišta", komentarisao je autor knjige, odgovarajući na upit Frans Presa.

Nikola Senez u svojoj knjizi koja je bila u središtu pažnje u avionu punom američkih novinara tokom leta u Afriku, kaže da je "ispričao događaje iz prošle godine koja je bila izrazito teška za Papu i tokom koje ga je dio ultrakonzervativnih američkih katolika pokušao prisiliti na ostavku".

Na putu u Irsku prije godinu dana, italijanski nadbiskup Karlo Maria Vigano je napunio novinske stupce pozivajući Svetog Oca da da ostavku, u tekstu koji su objavili američki konzervativni mediji.

Mons Vigano je optužio papu Franju da je dugo ćuteći prelazio preko ponašanja bivšeg američkog kardinala Teodora Mekkerika koji je bio optužen za napastovanje vjeroučenika.