Kineski premijer: Haos u Hongkongu ćemo okončati u skladu sa zakonom

Zadnjih sedmica pojavila se bojazan da bi Peking mogao poslati vojsku na zahtjev hongkongške vlade da uguši proteste u tom poluautonomnom gradu
1055 pregleda 0 komentar(a)
Kećang, Foto: Reuters
Kećang, Foto: Reuters

Kina će okončati "haos" u Hongkongu u skladu sa zakonom, izjavio je kineski premijer Li Kećang u petak tokom sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja boravi u trodnevnoj posjeti Kini.

Li, koji je prvi put komentarisao nemire u Hongkongu, rekao je da Kina ima mudrost da po zakonu riješi taj problem.

Zadnjih sedmica pojavila se bojazan da bi Peking mogao poslati vojsku na zahtjev hongkongške vlade da uguši proteste u tom poluautonomnom gradu.

Merkel je kazala da pozdravlja ovonedjeljni potez Hongkonga da službeno povuče kontroverzni predlog zakona o izručenju zbog kojeg su prije tri mjeseca i počeli protesti.

"Sada se nadam da će demonstranti učestvovati u dijalogu", izjavila je kancelarka.

Čelnici hongkonškog protestnog pokreta zatražili su sastanak sa Merkel, ali je njen portparol rekao da to nije planirano.

Merkel i Li potpisali su ukupno 11 sporazuma o saradnji u područjima kao što su avijacija, čista energija, finansije i obrazovanje. Njena posjeta najviše je usresređena na trgovinu.

Merkel je izrazila nadu da će uskoro biti riješen američko-kineski trgovinski rat koji utiče i na druge zemlje.

Njemačka privreda je na rubu recesije dok kineska najsporije raste u gotovo tri decenije.

Kancelarka, koja je dovela veliko poslovno predstavništvo u Peking, takođe je rekla kako se nada da će uskoro biti završen sporazum o ulaganjima između EU-a i Kine.

I Njemačka i Evropska unija tokom prošle godine su postrožile pravila za procjenu stranih ulaganja pa ih je Peking optužio za protekcionizam, prenosi Hina.

Merkel će se sastati s kineskim predsjednikom Si Đipingom na večeri, a u subotu putuje u Vuhan kako bi se sastala s poslovnim predstavnicima i studentima Univerziteta Huadžong.

Bonus video: