FOTO Učenici u Hongkongu napravili ljudski lanac: Podrška antivladinim protestima

Učenici su nosili natpise s pet zahtjeva u kojima se vlasti pozivaju da poštuju lične slobode, ljudska prava i vladavinu zakona
740 pregleda 0 komentar(a)
Ljudski lanac koji su formirali učenici, Foto: Reuters
Ljudski lanac koji su formirali učenici, Foto: Reuters

Stotine učenika u školskim odorama, od kojih su mnogi nosili maske, formirale su ljudski lanac u raznim djelovima Hongkonga u ponedjeljak kako bi dali podršku antivladinim protestima nakon još jednog vikenda obilježenog sukobima u nekadašnjoj britanskoj koloniji, prenosi Rojters.

Stanice podzemne željeznice koje su u nedjelju bile zatvorene zbog sukoba ponovno su otvorene, premda je atmosfera u Hong Kongu u ponedjeljak i dalje napeta.

Tri mjeseca protesta protiv zakona o izručenju, koji je u međuvremenu povučen, evoluirali su u šire demonstracije protiv vlade i zahtjeve za većom demokratijom u gradu koji je Velika Britanija 1997. vratila Kini pod formulom "jedna zemlja, dva sistema".

Demonstranti su tokom vikenda palili vatre na ulicama i oštetili stanice podzemne željeznice u centralnoj poslovnoj četvrti, nakon što su se hiljade ljudi mirno okupile ispred američkog konzulata tražeći pomoć Vašingtona u uspostavi pune demokratije u tom kineskom gradu s posebnom upravom.

Učenici su u ponedjeljak nosili natpise s pet zahtjeva u kojima se vlasti pozivaju da poštuju lične slobode, ljudska prava i vladavinu zakona.

Očekuje se da će se kasnije tokom dana učeničkom protestu priključiti i studenti u kampusima.

Jedan od pet zahtjeva - povlačenje zakona o izručenju - prošle sedmice je prihvatila čelnica Hongkonga Keri Lam, ali su demnostranti nezadovoljni jer nije pokrenuta istraga o optužbama za policijsku brutalnost prema demonstrantima.

Ostali zahtjevi uključuju povlačenje riječi "pobuna" kojom se opisuju protesti, zatim oslobađanje uhapšenih demnostranata i vođa demostracija, te pravo građana Hongkonga da sami biraju svoje čelnike.

Galerija

Bonus video: