Saudijska Arabija kupuje još 48 lovačkih aviona "jurofajter tajfun" od Velike Britanije

"Jurofajter tajfun" je dvomotorac s fiksnim, "delta" krilima, projektovan od 1983. u skladu s tadašnjim potrebama. Namijenjen vojskama Zapada za uslove "Hladnog rata", imao je velike političke probleme zbog okončanja tog sukoba, a uslijedile su finansijske i tehničke teškoće, te je taj avion poslije niza izmjena u upotrebi tek od 2003. godine
276 pregleda 0 komentar(a)
Jurofajter tajfun, Foto: Reuters
Jurofajter tajfun, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2018. 17:59h

Saudijska Arabija i Velika Britanija su danas potpisale načelni sporazum o kupovini još 48 lovačkih aviona "jurofajter tajfun" (Eurofighter Typhoon), saopštio je danas proizvođač, britanska grupa "BAE Sistems" (Systems), ali nije objavio cijenu.

Sporazum je sklopljen tokom posete saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana Velikoj Britaniji.

"Jurofajter tajfun" je dvomotorac s fiksnim, "delta" krilima, projektovan od 1983. u skladu s tadašnjim potrebama. Namijenjen vojskama Zapada za uslove "Hladnog rata", imao je velike političke probleme zbog okončanja tog sukoba, a uslijedile su finansijske i tehničke teškoće, te je taj avion poslije niza izmjena u upotrebi tek od 2003. godine.

Koriste ga ratna vazduhoplovstva Austrije, Italije, Njemačke, Velike Britanije, Španije i Saudijske Arabije, a za kupovinu se interesuju Oman, Kuvajt i Katar. Ukupan broj isporučenih je 2016. godine dostigao 599 aviona, a proizvedena su 623.

Jedan takav avion košta od 90 do 125 miliona eura.

Naoružan jednocijevnim automatskim topom koji u minutu ispaljuje 1.700 granata kalibra 27 milimetara, "Tajfun" je višenamjenski lovački avion. Osposobljen i za efikasno djelovanje po ciljevima na tlu, može da nosi bombe s laserskim i GPS navođenjem raznih proizvođača, uz sistem za gađanje više ciljeva istovremeno. Sposoban je da nosi i krstraće rakete, i da raketama gađa ciljeve u vazduhu iza horizonta.

"BAE Sistems" je dio evropskog konzorcijuma "Jurofajter" u kojem su i "Erbas" (Airbus) i italijanska "Finmekanika" (Finmeccica).

BAE je pozdravio sporazum kao "pozitivnu etapu" ka sklapanju ugovora sa Saudijcima o modernizaciji njihovih oružanih snaga.

Saudijska Arabija je već dobila 72 ta aviona, poručena prije deset godina.

Ukoliko ugovor bude potpisan, to će biti podrška "Jurofajteru" koji čeka veće ugovore, a nada se i prodaji Kataru 24 letjelice za osam milijardi dolara.

Zbog usporavanja proizvodnje "Eurofajtera", "BAE Sistemi" su oktobra prošle godine objavili ukidanje 1.400 radnih mjesta.

Bonus video: